HAJDU ISTVÁN

Full text search

HAJDU ISTVÁN
HAJDU ISTVÁN, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke, a napirendi pont előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az Országos Rádió és Televízió Testület ugyanúgy, mint minden évben, a médiatörvény 43. § (1) bekezdésében meghatározott szempontok alapján értékelte a műsorszolgáltató szektor aktuális helyzetét, ismertette legfontosabb eseményeit, és számot adott a testület, valamint a műsorszolgáltatási alap tevékenységéről. Ez az elemzés a képviselők kezében van, szóban ismertetni az érintett témák nagy száma és terjedelme miatt lehetetlen, ezért csak azokat a részeket emelem ki ebből a beszámolóból, amelyek sajátosan a 2002. évre voltak jellemzőek. Számos kérdést folyamatában immáron több évre visszatekintve elemez ez a jelentés, tehát több év összehasonlításában érdekesek.
Mint ismeretes, a tárgyévben született meg a médiatörvény jogharmonizációs célú módosítása a 2002. évi XX. törvénnyel. Ez a törvény számos feladatot határozott meg az Országos Rádió és Televízió Testület számára, és szükségessé tette a korábban hozott testületi állásfoglalások revízióját is számos pontban. Külön kiemelést érdemel ebből a módosítócsomagból a kiskorúak védelmében hozott új, a korábbiaknál szigorúbb rendelkezések beillesztése a médiatörvénybe, amelynek alapján a testületre hárult számos feladat, a mai napig is vita tárgyát képező úgynevezett klasszifikációs szempontok meghatározása és a különböző korhatári jelzések közzétételére vonatkozó előírások megalkotása.
A 2002. év az országgyűlési választások miatt is különbözött a megelőző évektől. Utalok itt a monitoringszolgálat kibővített tartalmú és megnövelt mennyiségű vizsgálataira és összehasonlító elemzéseire, amelyeket a jelentés bő terjedelemben és nagy adatbázissal tárgyal.
A kampányidőszakban jelentkező fokozottabb társadalmi aktivitás megemelte a panaszügyek - egyébként is az elmúlt években emelkedő tendenciát mutató - számát is. Az országgyűlési választásokkal kapcsolatban a panaszbizottság mintegy 70 panaszügyet bírált el.
A 2002. év említést érdemlő eseményeihez tartozik a két országos kereskedelmi rádió, a Sláger Rádió és a Danubius Rádió műsorszolgáltatási szerződésének módosítása, amelyek következtében mindkét rádió műsorszolgáltatási jogosultsága 2009 novemberéig meghosszabbodott.
El szeretném mondani, hogy a médiatörvény előrevetített szándékai közül, tehát az 1996-ban csak elképzelt médiarendszerre kidolgozott szabályai közül talán legkevésbé a rádiópiaci elvárások teljesültek. A rádiópiac reklámbevételei legjobb esetben is stagnáltak az elmúlt években, több egymást követő évben viszont csökkentek. A testület úgy gondolta, hogy lépéskényszerben van, a piac alapvető működését kell biztosítania az említett szerződések módosításával. Azt sem lehet letagadni, hogy ezek a szerződésmódosítások, miközben a piac működését valóban lehetővé tették, aközben komoly gondokat okoztak a bevételi oldalon, a műsorszolgáltatási alap bevételeinek oldalán. A rádiókkal kötött egyezség és a szerződések meghosszabbítása egy közel egyéves eljárásnak, helyenként kínos eljárásnak tett a végére pontot, amelyet a Sláger Rádió 2001. évi műsorszolgáltatási díj meg nem fizetési magatartása idézett elő.
A testület munkájában jelentős helyet foglal el a törvényi előírások fölötti őrködés. Az ORTT által feltárt törvénysértések száma 2001-hez viszonyítva mérséklődött. A műsorszolgáltatók 2002. évi működéséről összességében megállapítható, hogy a közszolgálati médiumoknál több törvénysértést tapasztaltunk, mint a kereskedelmi médiumoknál. Elsősorban a Magyar Televízió Rt. műsorszolgáltatásában tapasztaltuk a különböző törvénysértések elszaporodását. Az országos médiumok általában betartották a törvény rendelkezéseit, míg a helyi és a körzeti műsorszolgáltatókról ugyanez nem mondható el. Számos ellenőrzésünk e téren negatív eredménnyel zárult. Azt lehet elmondani, hogy az esetek háromnegyedében a műsorszolgáltatók, és rögtön hozzáteszem, ha csak kisebb jelentőségű kérdésekben is, de figyelmen kívül hagyták a hatályos rendelkezéseket.
Az ORTT minden évben rendszeresen vizsgálja a hír- és magazinműsorok kiegyensúlyozottságát. 2002-ben megkülönböztetett figyelemmel kísértük a hírműsorok és háttérműsorok szerkesztési gyakorlatát. Vizsgálataink során a már megszokott változók mellett szerepeltettük az ORTT által kifejezetten a választásokra kiadott ajánlás szempontjait is, illetve ennek az ellenőrzését is. A kampányidőszak alatt napi jelentéseket készítettünk, az adatokat teljes egészükben táblázatos formában az interneten is publikáltuk. A politikusok szereplési gyakorisága ebben az időszakban nőtt. A legfontosabb megnyilatkozási formát, a megszólalásokat figyelembe véve az egész kampány alatt a kormány rendelkezett a politikusok élőszóbeli szereplésére fordított műsoridő 60 százalékával, míg az ellenzék több mint 35 százalékát tudhatta magáénak. Ugyanezen időszak eseményeit az egész évre vonatkoztatva megállapíthatjuk, hogy a kormány, illetve a koalíció átlagosan az élőszóbeli megjelenések valamivel kevesebb mint 70 százalékát birtokolta. Az országos médiumok mellett a kampány tisztaságának megőrzése érdekében a helyi regionális műsorszolgáltatók hírműsorait és más műfajba tartozó programjait is elemeztük. A kutatás csupán néhány esetben tárt fel aránytalanságot a műsorszolgáltatók szerkesztési módszereiben, a médiumok többsége kiegyensúlyozott szerepet biztosított a helyi politika résztvevőinek.
A jogharmonizációs módosítás komoly feladatokkal látta el a testületet, az új jogszabályok végrehajtásának kidolgozása sok háttérmunkát igényelt az év folyamán. Az Európa más államaiban és Észak-Amerikában meghonosodott klasszifikációs módszereket kellett tanulmányozni, amelyek természetesen nem minden esetben ültethetők át egy az egyben a magyar gyakorlatba.
(17.40)
Az említett tevékenységgel párhuzamosan sor került a kiskorúak védelmével foglalkozó 5. § rendszeres figyelésének megtervezésére, az ehhez szükséges metodika kidolgozására és az adatfelvétel technikai hátterének a megteremtésére. Ez számos energiát emésztett fel.
Az ORTT a frekvenciapályáztatási tevékenysége során három jelentős új lehetőség megnyitásáról döntött a 2002. év során. Felsorolásszerűen: elsőként döntött a kisközösségi rádiófrekvenciák megnyitásáról. Az úgynevezett kisközösségi rádiók a rádiószektoron belül a közszolgálat és a kereskedelmi szektor mellett a harmadik csoportot jelentik, amelyre külön szabályokat kell kidolgozni, ezért a testület speciális célú, speciális tartalmú pályázatokat írt ki, amelyek a 2002. év során megjelentek, és az elbírálásuk természetesen már áthúzódott erre az évre.
Másodikként említem, hogy az ORTT 2001 júniusában kérte fel a Hírközlési Főfelügyeletet a 87,5-től a 108 megahertzig terjedő sávban működő országos adóhálózat frekvenciatervének az elkészítésére azzal a szándékkal, hogy ezen a frekvencián a Kossuth rádió működjön. A tervek elkészültek a 2002. év végén, a frekvencia megnyitásra alkalmassá vált.
Harmadikként pedig utoljára megemlítem, hogy a 2002. év végére, ez év elejére egy országos középhullámú rádió pályázati feltételei készültek el. Ez azért jelentős, mert valószínű, hogy a digitális terjesztési módszerek általánossá válása előtt ez lesz az utolsó országos felosztható rádiófrekvencia.
A jelentés természetesen foglalkozik a véleményszabadság, a tájékoztatás kiegyensúlyozottságának helyzetével, a médiapiac és a médiafogyasztási szokások alakulásával, az MTI hírszolgálgatási tevékenységével, az országos körzeti és a helyi műsorszolgáltatók hatósági ellenőrzésének egyéb, itt nem említett kérdéseivel, valamint a műsorszolgáltatók tulajdonosi viszonyainak az alakulásával.
Mindezek folytonosan a korábbi évek gyakorlatának és a jelentésekben korábban felvázolt szerkezetnek megfelelően kerülnek most is tárgyalásra.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir