HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Igyekszem olyan ötperces beszámolót vagy értékelést tartani, ami a politikától mentes, hiszen alapvetően szakmai szempontok alapján kell megítélni az ORTT működését, és azt hiszem, a mi felhatalmazásunk erre kell hogy szóljon.
Az elmúlt esztendő nem volt túl izgalmas a magyar média világában, a duálisnak mondott rendszer fennmaradt és működött. Az országos lefedettséggel rendelkező kereskedelmi televíziók működtek, és a hírek arról szóltak, hogy a közszolgálati televízió és rádió meglehetősen mostoha anyagi körülmények között próbálja teljesíteni a feladatát. Az a harmadik szereplőcsoport, amelynek a megerősödése - a helyi televíziók és a helyi rádiók - a Magyar Demokrata Fórum számára és szempontjából rendkívül fontos lenne, de nemcsak a mi számunkra, hanem a helyben lakók számára, hiszen a helyi televíziók tudják igazából az ott élők mindennapjait a képernyőn és a rádióban visszaadni és tükrözni, sajnos nem változott; meglehetősen nehéz körülmények között működnek, megerősödni nem tudnak, és ez nyilván nemcsak az ORTT felelőssége, sőt nem az ő felelőssége, hanem a politika minden szereplőjéé.
Az ORTT a médiatörvény által nevesített feladatait a 2002. esztendőben is az elvárható szakmai színvonalon látta el, a növekvő terhelés ellenére folyamatosan, különösebb zavarok és zökkenők nélkül, bár az ORTT Irodája és a műsorszolgáltatási alap adminisztrációja létszámában, technikai hátterében ebben az évben sem tartott lépést az egyre gyorsuló feladatmennyiséggel. Ismételten fel kell hívni a figyelmet arra, hogy nem halogatható a digitális adatrögzítés, hiszen az eddigi gyakorlat, a VHS rendszerű idejétmúlt, korszerűtlen és meglehetősen drága.
Most is sokan kérik számon az ORTT-től, hogy vizsgálatai terjedjenek ki valamennyi műsorszolgáltató minél teljesebb műsorkínálatára. Egyet lehet érteni ezekkel a megszólalásokkal, de ne felejtsük el, hogy ezen elvárások pénzügyi fedezete a mi döntésünktől, a Ház döntésétől függ. Az ORTT Irodája, elsősorban annak monitoringszolgálata a médiapiac szereplői által elfogadott, magas színvonalú szakmai munkát végez, mára azonban, úgy tűnik, eljutott teljesítőképességének határához. Nem az a megoldás, hogy csökkentik a vizsgálatok számát és körét, hanem az, hogy biztosítjuk a szükséges költségvetési támogatást; ebben az esetben joggal elvárhatjuk, hogy tovább bővítsék vizsgálataik körét vagy azok gyakoriságát.
A televíziózás digitális robbanás előtt áll. Az eddigi analóg adatátvitelt felváltja a digitális, amely eredményeként megtöbbszöröződhet az országosan fogható televíziók száma. A digitális és interaktív televíziózásra való felkészülés hazánkban is folyik, az ORTT-nek a feladata, hogy a szükséges lépéseket megtegye, és minél hamarabb megpályáztassa az egyes digitális jogosultságokat. Közös érdekünk, hogy a digitális műsorszolgáltatásra való átállás zökkenőmentes legyen, egyben megteremtse - és itt visszatérnék az előbbi észrevételre - a körzeti televíziók számára is a rendszerbe történő bekapcsolódás lehetőségét.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés 2002. július 9-én elfogadta a médiatörvény módosítását. Jogharmonizációs célú módosítás volt, az ORTT nyilvántartásait, a vezetékes és műholdas műsorszolgáltatókat, műsorelosztókat és műsorkészítőket, műsorszétosztókat érintő rendelkezések október 15-én léptek életbe az előző évben. Az ORTT Irodája a változásoknak megfelelő, új eljárási rendet megalkotta, a szükséges változtatásokat végrehajtotta, ezért a hatálybalépés többé-kevésbé zökkenőmentesen zajlott le.
A kiskorúak védelmével kapcsolatos szabályok változásával a módosításokat bevezették. Tudom, hogy a kis sárga karikák sokakat irritálnak, mégis azt mondjuk, hogy ezek a kis pontok segítik eligazodni a gyermekeket nevelő családokat abban, hogy a műsort nézzék-e vagy nem, de azt azért be kell látni, hogy alapvetően a kiskorúak védelmét ez nem oldotta meg, legfeljebb kicsit közelebb visz a megoldáshoz.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az ORTT beszámolójának vitájában nem kerülhetők meg azok a médiatanulmányok, médiatörvény-koncepciók, amelyek az elmúlt hónapokban, napokban láttak napvilágot kormánypárti politikusok, szakértők tollából, illetve azok megbízása alapján. Ki kell térnünk azokra az elképzelésekre, amelyek irányt akarnak mutatni a törvényhozás számára. Nyomatékosan le kívánom szögezni, hogy számunkra, a Magyar Demokrata Fórum számára az ORTT megszüntetése éppúgy elfogadhatatlan gondolat, mint a közszolgálati műsorszolgáltatás visszafejlesztése.
A Magyar Demokrata Fórum minden körülmények között kiáll a másik, támadásnak kitett intézmény, a független Duna Televízió mellett. Az Európai Unióba lépő Magyar Köztársaságnak minden eddiginél nagyobb figyelmet kell szentelnie a határainkon kívül élő magyarságnak, nem feledkezhetünk meg az Unió határain kívül maradó nemzetrészekről. Ezért hangsúlyozom, a néhai miniszterelnökünk, Antall József kormánya által létrehozott Duna Televízió küldetése nem fejeződik be hazánk európai integrációjával, sőt a globalizálódó világban egyre inkább felértékelődik.
Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja nevében az ORTT 2002. esztendei működéséről szóló beszámolót a tisztelt Háznak elfogadásra javaslom. (Szórványos taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir