DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Kedves Képviselőtársaim! Valóban nem elég egyedül az állatok világnapján, egy évben egyetlen napon, mint ahogy a nőkről évente egyszer, a nőnapon szoktunk beszélni, és akkor mély lelkiismereti konfliktusaink keletkeznek, hogy ugyan, szegények, hát egész évben lótnak-futnak, segítenek nekünk, de van egy nap, amikor megállunk és megünnepeljük őket. Nos, nem nagyon szeretném, ha ezek az ünnepek így alakulnának, vagy akár az önkormányzatok napja. Nem napokban kellene gondolkodni, hanem ügyekben, és azoknak az ügyeknek a száma, amelyeknek szentelünk egy-egy napot, gyakorlatilag 365-re bővülhetne.
Ilyen az állatvédelemmel kapcsolatos magyar hozzáállás is, ami jogszabályi szinten az állatvédelmi törvénnyel 1998-ban európai szintű szabályozást kapott. Sőt, később, az előző kormány idejében az európai uniós normatíváknak megfelelően az úgynevezett állatjóléti jogszabályok is megszülettek, amelyek a haszonállatok kezelésére, szállítására, ellátására vonatkoznak. Nyilvánvalóan ezek a szabályok önmagukban nem elegendőek. Amikor olyan esetekkel találkozunk, mint amilyenekre képviselő úr is utalt, hogy Fadd-Domboriban kocsihoz kötnek egy kutyát, és lenyúzzák a bőrét, és ott van a szenvedő állat, amely haldokolva szabályosan sír, akkor talán arra is oda kellene figyelni, hogy milyen lelkületű ember az, aki ilyen szenvedéssel és ilyen kínok között szinte élvezi azt, amit egy állattal ilyen kegyetlen módon elkövet.
Egyik oldalról a büntetés szükségessége merül föl, amelyre nézve a kormányzat, Bárándy Péter és Persányi Miklós miniszter urak előterjesztésében a büntető törvénykönyv állatkínzásra, állatviadalokra vonatkozó szabályait kívánja szigorítani és szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyé nyilvánítani. Ugyanez természetesen az orvhalászat és orvvadászat esetében is szükségesnek látszik, mert felháborító az, hogy olyan esetek történnek, amelyekben nyilvánvaló, hogy a meg nem engedett eszközök használata okán keletkező károkat gyakorlatilag megtéríttetni sem lehet, és az illetők szabálysértési bírsággal úszhatják meg.
Tehát egyrészről a szigorítás, másrészről azonban az, amit ugyancsak említett képviselő úr, hogy mennyire vagyunk képesek a nevelésben, az oktatásban a természet közeli állapotokban, a természet szeretetében és így az ökológiai egységben az ember szerepét is fölismerve kialakítani egy olyan társadalmi hozzáállást, ami ezt természetesnek és magától értetődőnek veszi, nem pedig kényszer vagy esetleg fenyegetettség az, ami visszatart embereket különösen kegyetlen cselekedetek elkövetésétől.
(9.30)
Reményeink szerint még az őszi parlament időszakában tudjuk tárgyalni ezeket a jogszabályokat, és nagyon szeretném, ha nemcsak a büntető törvénykönyv, hanem a vadászatról és a halászatról szóló törvény módosításával is párosulnának. És hosszú távon elképzelhetőnek tartom, hogy azok a szabályozások, amelyek most morálisan kifogásolhatók ugyan jó pár részről, mind halászati, mind vadászati vonatkozásban már nemcsak morális, hanem jogi gátat is jelentenének annak érdekében, hogy a sport az sport, a természetvédelem az természetvédelem legyen, és a humán élelmezési célú állati fogyasztásban - mert a táplálkozási láncban az ember a csúcson van; látszik is a természetén, megjegyzem - olyan kontroll nyilvánuljon meg, amely lehetőséget és biztonságot nyújt annak érdekében, hogy unokáink, dédunokáink is élhessék azt a környezetet, amelyben nem a veszélyeztetett állatfajok védelme, hanem a természet harmonikus egysége lesz a meghatározó.
Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir