DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Való igaz, hogy Magyarországon az elmúlt években van egy hetilap, amely valamennyi héten megjelenteti éveken keresztül, hogy hány napja nem ismerünk válaszokat bizonyos, az elmúlt kormány működési időszakában lezajlott ügyekre. Sajnálatos módon ezeknek az ügyeknek a valódi tartalmát mind a mai napig nem ismerhette meg a közvélemény, mind a mai napig nem ismerhettük meg valamennyien. Bízom abban, annak ellenére, hogy a legfőbb ügyész úr ezen ügyek jó részében nem tette lehetővé a bírósági döntéshozatalt Magyarországon, mégis meg fog történni Magyarországon a bíróságok ítélethozatala ezekben a kérdésekben, ha másért nem, azért, hogy valamennyien nyugodtak legyünk abban, hogy Magyarországon demokrácia van, amely demokráciában a bíróságok mint független intézmények dönthetik el az ilyen jellegű vitás kérdéseket; ha másként nem, akkor az immáron újonnan lehetővé tett pótmagánvád intézményével vagy valami egészen más módon, természetesen a jog szabályait betartva.
Amit képviselő úr az iméntiekben felsorolt, az meglehetősen tendenciózus és pontatlan kérdésfelsorolás volt, hiszen az ön által felsorolt kérdéseknek legalább a felére pontos válasz létezik. Pontos válasz létezik arra, hogy a 13 milliárd forintról ki rendelkezett annak idején, hogy oda kerüljön. Nos, Bitvai Miklós rendelkezett. Bitvai Miklóst az illetékes vezetője fölmentette állásából, ezt követően pedig a rendőrség az eljárás során előzetes letartóztatásba helyezte.
Pontos válasz van képviselő úrnak arra a kérdésére is - kérdezze meg képviselőtársait, képviselő úr, ha nem informált kellőképpen -, hogy Tóth András miért, hogy és mint találkozott annak idején az illető brókerrel, hiszen a nemzetbiztonsági bizottság ülésén az államtitkár úr ezekre a kérdésekre megadta a megfelelő válaszokat.
Pontos válasz van képviselő úrnak arra a kérdésére is, hogy László Csabának - mint aki valamikor a K&H Bank és az ABN AMRO Bank magyarországi fúziójának a lebonyolításáért felelős vezérigazgató-helyettes volt - semmilyen munkáltatói jogköre, semmilyen köze nem volt a K&H Equitieshez és az ABN AMRO Equities cégéhez sem annak idején, hiszen feladatkörébe ezzel kapcsolatos kérdések nem tartoztak. Ez már a parlamentben is elhangzott, az újságban is megjelent. Azt gondolom, a képviselő úr olyan ajtókat próbál nyitni a kérdéseivel, amelyek már régen nyitva vannak. Nem gondolom, hogy erre a kérdésre ne kapta volna meg Magyarországon bárki a választ.
Pontos válasz van arra a kérdésre is, hogy Medgyessy Péternek - noha elnöke volt annak a banknak, amely bankban részben megtörtént annak a bizonyos pénznek a felvétele, amiről ma már tudunk - személyesen semmilyen köze nem volt ahhoz, hogy abban a bankban pénzfelvétel történt, mint ahogy a pénzfelvétel ismereteink szerint nem akkor történt, amikor Medgyessy Péter a bank elnöke volt, hanem az azt követő időszakban.
(9.40)
Ez egy olyan kérdésfeltevés a képviselő úr részéről, mintha én most azt kérdezném meg a képviselő úrtól, hogy vajon milyen köze van a képviselő úrnak ahhoz, hogy annak idején, amikor ön a közgyűlés alelnöke volt Borsod megyében, akkor bizony kiöntött két patak is abban a megyében, és házakat öntött el vízzel. Nyilván nem volt az alelnök úrnak annak idején köze ahhoz, hogy a patakok elöntötték a házakat Borsod megyében, de azt gondolom, hogy a két dolog ugyanakkor tényként állítható, hiszen ön alelnök volt abban a megyében, és patak is kiöntött, egy időpontban ráadásul. Tehát azt gondolom, hogy a képviselő úr kérdésfeltevésével e tekintetben talán egy picit óvatosabbnak kellene lenni.
Szerintem a magyar igazságszolgáltatás megfelelő pontossággal működik a tekintetben is, hogy kellően nagy erőkkel és - mint ahogy önök is tudják - fokozott ügyészi felügyelet mellett folytatják azt a nyomozást, amely a Szász Károlyt ért inzultus kinyomozása, a pontos helyzet feltárása és a szereplők pontos megismerése érdekében folyik Magyarországon. Ennek a nyomozásnak jelen pillanatban nincs vége, a rendőrség mindent elkövet annak érdekében, ahogy mondtam, fokozott ügyészi felügyelet mellett, és ez bizonyosan az önök számára is megnyugtató, ha ez az ügyészi felügyelet így megtörténik ennek a nyomozásnak a lefolytatásánál is.
Én még abban is óvatos lennék, amit a képviselő úr itt meglehetős magabiztossággal tett fel, hogy létezik egy olyan VIP-lista, amely VIP-listán bizonyos személyek szerepelnek. Azért vagyok óvatos, mert az én ismereteim szerint legalább három ilyen VIP-lista létezik, tehát három különböző lista kering különböző sajtóorgánumoknak a szerkesztőségében, és én magam meg nem tudom azt mondani, hogy ezek közül van-e egyetlenegy hivatalos és hitelesnek tekinthető lista is, vagy pedig csak bizonyos listák keringenek, és bizonyos személynevek ebben elhangzanak.
Ezért tehát az a javaslatom, képviselő úr, ön jogászként bizonyára egyetért azzal, ha azt mondjuk, hogy a magyar igazságszolgáltatás feladata, és a magyar igazságszolgáltatástól azt követeljük meg, hogy a magyar törvényeket betartva nyomozzák végig ezeket az ügyeket, állapítsák meg ennek a pontos tényállását, és azt követően a független magyar bíróság, amennyiben szükséges, hozzon döntést.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir