FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA

Full text search

FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA
FOGARASINÉ DEÁK VALÉRIA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A múlt héten a kormány elfogadta az Országgyűlés által idén júniusban alkotott nemzeti civil alapprogram törvény végrehajtási rendeletét. Ezzel megindulhat az a szerveződési folyamat, amelynek eredményeként a magyarországi egyesületek és alapítványok számottevő összegű, rendszeres működési támogatásban részesülhetnek a központi költségvetésből.
Ismeretes, hogy a Horn-kormány a civil szervezetek számára az állampolgárok által felajánlható személyi jövedelemadó 1 százalékával 1996-ban, a Medgyessy-kormány pedig most a nemzeti civil alapprogrammal bővítette jelentősen - a jelszavakon messze túlérő módon - az egyesületi és alapítványi szféra működési mozgásterét.
A korábbi években megszokott országgyűlési támogatás, ami 350-400 millió forint volt, a jövő évben közel húszszorosára nő. Nem tévedés, a nemzeti civil alapprogram 2004-ben durván 7 milliárd forinttal indulhat el. Méltán nevezhető történelmi jelentőségűnek ez a változás, és nem pusztán a támogatás összegének nagyságrendje miatt. Azzal, hogy a törvény a civil alapprogramnak átengedett pénz nagyságát az szja felajánlott 1 százalékához köti, egy úgynevezett - csúnya szóval - forrásautomatizmust állít fel. Magyarán: ez az összeg a civileknek jár, függetlenül a mindenkori költségvetési vitáktól.
Változik a támogatás elosztási rendje is. A nemzeti civil alapprogram szervezete és működési mechanizmusa új szemléletű, a közvetlen pártpolitikai befolyást kizáró, a kormányzati akarat önmérséklését kifejező megoldásokra épül. Megyei, regionális és országos szintű választási eljárást ír elő a törvény, amelynek eredményeként az alapprogram elvi irányító testületének - ez a tanács - és konkrét döntéshozó szerveinek is - ezek a kollégiumok - meghatározó többsége civil delegált lesz.
A következő negyedév nagy kihívása a civil alapprogram szervezetének felállításához szükséges jelöltállítási rendszer működtetése lesz. Első lépésben a civil ügyekért felelős miniszter napokon belül egy felhívást fog közzétenni, majd a bejelentkezett regionális vagy országos hatókörű szervezetek képviselőiből álló, úgynevezett elektori gyűlések először megválasztják a tanács 12 civil tagját, és néhány héttel később, a megválasztott tanács kollégiumokra vonatkozó döntése után a kollégiumok civil tagjait. Fontos tudni, hogy a regionális vagy országos szintű működés csak a választási eljárásban követelmény, a támogatáshoz nem feltétel. Bármilyen kicsi, bármennyire helyi, és bármennyire speciális egy egyesület vagy alapítvány, részesülhet az alapprogram működési támogatásából; mint ahogy a közhasznúság sem feltétel, működésre az ilyen jogállással nem rendelkező szervezetek is pályázhatnak.
Tisztelt Ház! E helyről is szeretném buzdítani a legalább egy megyére kiterjedő hatókörrel működő civil szervezeteket, hogy vegyenek részt a jelöltállításban és a választásban, és olyan jelölteket állítsanak, akik képesek lesznek saját szervezetük, megyéjük, ágazatuk szűkebb szempontjain egy kicsit felülemelkedve, egy kicsit szektorszinten is gondolkodva részt venni a munkában.
E demokratikus, önkormányzati jellegű kereteket ugyanis konkrét személyeknek, civileknek kell tartalommal megtölteni ahhoz, hogy a nemzeti civil alapprogram még véletlenül se újabb konfliktusok színtere legyen, hanem a civil szektor egészének fejlődését elősegítő, tisztességes szolgálaté.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir