PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Ünnepet tartunk, és persze ünnepet ülünk; persze, nem március 15-e vagy nem augusztus 20-a ünnepét, és nem az oly sok vihart kavart '56-ot, hanem az önkormányzataink ünnepét. Ezért engedje meg nekem, hogy mielőtt válaszolnék az ön napirend előtti hozzászólására, a magam módján megemlékezzek az önkormányzatokról, az önkormányzatok ünnepéről.
Teszem ezt azért, mert gondoltam, amikor készültem a mai napirend előtti hozzászólásra, hogy ön nem fog ezzel foglalkozni. Nem fog azzal foglalkozni, hogy az elmúlt 13 év alatt egyik kormánynak sem sikerült azt tisztáznia - ez persze a politikai elit felelőssége minden oldalról -, hogy tulajdonképpen mekkora lélekszámú település az, amely igazán jól el tudja látni azokat a szolgáltatásokat, alapszolgáltatásokat, minőségi alapszolgáltatásokat, amelyek az ott helyben élő emberek számára fontosak és szükségesek. Gondoltam azt is, vagy sejtettem, hogy ön a kérdésében nem fog kitérni arra a kérdésre, arra az alapvető problémára, hogy végül is egyszer és mindenkorra rendezzük már azt, hogy egy adott lélekszámú települési önkormányzatnál mi az, ami törvényileg, vagyis általunk előírt feladatként ellátandó, és mi az, amit ő saját maga vállalhat föl. Ezeket a koncepcionális problémákat toljuk magunk előtt nagyon régóta, több évtizede - most már nyugodtan mondhatjuk. Azt is nyugodtan mondhatjuk, hogy ezeket minden kormány tolta maga előtt. Egyik kormány sem tett ebben a kérdésben olyan lépést, ami valamilyen módon megváltoztatta volna azt az önkormányzati rendszert, amelyre ön utalt, hogy '90-ben kialakult.
A magam részéről ma - és ezt ne tekintse udvariatlanságnak - nem igazán foglalkozom az ön által elmondott számokkal, hanem én a hangsúlyt inkább a jövőre helyezném; a jövőre, mert azt gondolom, hogy ez fontosabb. Abban kérem a partneri együttműködését, hogy amit ismerünk az önkormányzati rendszer működéséről - ezzel kapcsolatban vannak tudásaink, önnek is mint Gödöllő polgármesterének, vannak ilyen tudásai -, azt használjuk együtt, használjuk együtt az előttünk lévő feladatok megoldására. Ebből csak egyet mondok: az európai uniós csatlakozásra való felkészülésre; erre kellene ezeket az energiákat használni. Olykor-olykor a nagy vehemenciával és érzelmi töltettel való hozzászólásaink helyett is jobb lenne, ha inkább erre fordítanánk a figyelmünket és az energiánkat.
(9.20)
Azt gondolom, joggal elvárható öntől is, hogy felkészült legyen akkor, amikor az önkormányzatokról szól. Elvárható, hogy felkészült legyen, hiszen egy érdekszövetségnek is a vezetője, és ön folyamatos tárgyalásban van úgy a Belügyminisztériummal, mint más minisztériumokkal, pontosan az önkormányzatok jobb működésének biztosítása érdekében. Elvárható, hogy felkészült legyen, és tudja, hogy a korábbi tárgyalások eredményeképpen pontosan azok a számok, amiket ön itt elmondott, már megváltoztak, tisztelt képviselő úr.
Kellene, hogy ön felkészült legyen, és pontosan tudja, hogy a jövő évi költségvetésben mennyivel több összeg áll rendelkezésre az önkormányzatok fejlesztésére. Itt szeretnék utalni arra a cél- és címzett támogatásra, képviselő úr, amit meg kell nézni a költségvetési sorban: 8 milliárd forinttal több, mint ami tavaly rendelkezésre állt. De azt gondolom, önnek felkészültnek kell lennie akár az útépítésre fordítandó összegekből, és nagyon jól kellene tudnia azt is, hogy már a normatívák csökkenése nincs napirenden, hogy úgy mondjam. Önök persze még mindig ezt mondják a tévében, a sajtóban, sőt az Info Rádióban is. A normatívák nem fognak csökkenni a következő évben.
Nos, azt gondolom, tisztelt képviselő úr, hogy a magyar önkormányzati rendszer ünnepén kellő tisztelettel meghajthatjuk a fejünket. Meghajthatjuk a fejünket az oly sokszor ostorozott önkormányzati képviselők, képviselő-testületek, polgármesterek, tisztviselők, közalkalmazottak előtt. Azt gondolom, ez a nap alkalmas arra, hogy megköszönjük az ő munkájukat, megköszönjük mindazt az erőfeszítést, amit eddig tettek. A magam nevében ezt köszönöm nekik.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir