DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt napokban egyre több ember állított meg az utcán vagy bevásárlás közben, és kérdezte: mi folyik itt? A másik gyakori kérdés pedig a következő esztendőre vonatkozott: mi lesz 2004-ben?
Ha az embernek egy kis ideje van részletesebben is beszélgetni az emberekkel, akkor kibontakoznak azok a kérdések, amelyek 2003 kora őszén foglalkoztatják az embereket.
Miniszterelnök Úr! Az emberek azt kérdezik, hogy ha tavaly ön jóléti rendszerváltást ígért, és több pénzt az embereknek, akkor most miért vesznek el 550 milliárd forintot az emberektől. (Közbeszólás az ellenzék padsoraiból: Még többet vettek el!)
Az emberek azt is kérdezik, hogy miért ünnepli magát a kormány csak azért, mert betartja az általa elfogadtatott törvényeket. A személyi jövedelemadó-kulcsok 2 százalékos csökkentéséről van szó.
Legalább két okból nincs okuk önöknek az ünneplésre: egyrészt az ön választási ígéretei között nagyobb mértékű adócsökkentés szerepelt, másrészt azért, mert amit az egyik kezével ad, azt nem is kétszeresen, hanem háromszorosan veszi vissza más adók megemelése révén.
Az emberek szeretnének választ kapni arra a kérdésre is, hogy miért szegény Máté Dánielt hibáztatják a romló közhangulat miatt. (Derültség.) Amikor az adóemeléseket, az idei kis Medgyessy-csomag után a 2004-es nagy Medgyessy-csomagot maga a pénzügyminiszter, László Csaba jelentette be, méghozzá július 16-án, egy kormányülést követően, nem az apparátus aknamunkájáról, nem félkész javaslatok kiszivárogtatásáról volt szó, hanem kormánydöntésről. A kormány döntött arról, hogy drámaian növeli jó néhány termék és szolgáltatás általános forgalmi adóját, a kormány döntött arról, hogy megszüntet adókedvezményeket, a kormány döntött arról, hogy új adókat vezet be.
A nyugdíjasok azt kérdezik, hogy már megint - ez a Bokros-csomag után is így volt - miért az ő zsebükben kotorászik a kormány, és jövőre miért vesznek el minden egyes nyugdíjastól legalább 40 ezer forintot.
Az emberek arra is szeretnének választ kapni, hogy miért nő a munkanélküliség, miközben önök 400 ezer új munkahelyet ígértek, miért nő az államadósság, miközben olcsó államot ígértek, miért nő az infláció, miközben 1998 óta erre nem volt példa.
Az emberek azt is kérdezik, hogy miért csökken a gazdasági növekedés üteme - 1996 óta a legrosszabb negyedévet zárta a magyar gazdaság -, miért jön az országba kevesebb tőke, mint amennyi innen kimegy, erre 1990 óta nem volt példa, miért csökken az emberek jövedelme jövőre, miközben, még egyszer mondom, önök több pénzt ígértek.
A vidéken élők azt kérdezik, miközben Medgyessy Péter azt ígérte, hogy kormánya felvirágoztatja a magyar mezőgazdaságot, hogyan lehetséges az, hogy nincs olyan ágazata a magyar mezőgazdaságnak, amelyik ne válsággal küszködne.
De az emberek más kérdéseket is felvetnek. Szeretnék a választ megismerni arra a kérdésre, miért mondják azt a Szocialista Párt vezetői, hogy nem érintettek az évszázad korrupciós botrányában, amikor két szocialista polgármester, a Szocialista Párt pénztárnoka ismerte el a Britton nevű céggel meglévő kapcsolatát, és a szocialisták volt fővárosi önkormányzati képviselőjét a bíróság tegnapelőtt előzetes letartóztatásba helyezte.
Az emberek választ várnak arra is, miért utalt át László Csaba 13 milliárd forintot az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nek, hogy miért éppen Medgyessy Péter bankjában, az ön bankjában, az Inter-Európa Bankban mosták tisztára az elsikkasztott pénzt, miközben egyébként 44 kereskedelmi bank van az országban, és hogy a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár miért hagyta futni Kulcsár Attilát. (Zaj.)
Az emberek azt kérdezik maguktól, hogy miért is dőltek be tavaly az önök hamis választási ígéreteinek, és ma már egyre több szocialista szavazó - a legutóbbi felmérések szerint egymillióhoz közelít a számuk - fogadkozik, hogy ezekre többé nem szavaz. (Moraj a kormánypártok padsoraiban.)
Az önök értelmisége pedig még szeretne arra a kérdésre is választ kapni - hadd idézzek Pallagi Ferenc Vasárnapi Blikkben megjelent cikkéből, önhöz címzi a kérdését, miniszterelnök úr -: “Miért nem lehet ma már szétválogatni az MSZP-t és azt a félpolitikusokból, félmartalócokból álló gyülevész hadat, amely minden alkalommal megjelenik a pártban és körül, amint az hatalomra kerül?” (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Nagy taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir