DR. MEDGYESSY PÉTER

Full text search

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER miniszterelnök: Köztársasági Elnök Úr! Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az őszi politikai szezon elején engedjék meg, hogy jó munkát és felelős politizálást kívánjak minden egyes képviselőnek.
A nyár a nagy viták jegyében zajlott. Ez a politikai élet természete, ezért ez így van rendjén. Ha a vitákat konstruktivitás, a felelősségtudat irányítja, rendben van. Ha a viták az emberek javáról, a jó megoldásokról szólnak, a realitások tiszteletben tartása mellett, az is rendben van. A személyeskedés, egymás lejáratása, bemocskolása, a megalapozatlan vádaskodás, a felelőtlen követelések viszont lejáratják a politikát, rontják annak hitelét, és ami a fő: nem az emberek javát szolgálják. Ezért kérem a tisztelt Házat, hogy szóljon a politikai vita a polgárokról, a kisemberekről, a rászorultakról, a teljesíteni akarókról. Térjünk vissza arra, amiért megválasztottak bennünket.
A nyáron a politika bizony nem az emberekről szólt, hanem a politikusok egymáshoz való viszonyáról, hogy finoman fejezzem ki magam. Ez a polgárokat nem érdekli; de érdekli őket, ha az ő hétköznapjaikról és jövőjükről beszélünk, és abban versenyzünk, hogy ki tud több jót tenni érdekükben. Ez egy nemes verseny, amire a koalíció készen áll.
Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy szóljak néhány szót a gazdaság helyzetéről.
Nyíltan meg kell mondani: a világgazdaság nehézségei Magyarországot is érintik. Európában gazdasági pangás van, nulla gazdasági növekedés van az Európai Unió vezető tagállamaiban.
(14.10)
Márpedig kereskedelmünk 80 százaléka velük folyik. Az Egyesült Államokban most kezd valami növekedés látszani, az első jelek csupán. 2005-ig tehát nem számíthatunk nemzetközi fellendülésre. Az ország a körülmények mellett is mindezek ellenére jól állta a sarat. Bár a növekedés lassul, de van fejlődés. Kivonni azonban magunkat a világ bajaiból nem tudjuk. Mi egyedül nem tudunk konjunktúrát előidézni. Együtt sírunk vagy együtt nevetünk a világgazdasággal. Ez a realitás.
Tisztelt Ház! Tavaly és az idén nagy feladatokra vállalkoztunk, hiszen történelmi sebeket kezdtünk begyógyítani. Régi társadalmi igazságtalanságokat és az előző kormány szociális érzéketlensége okozta igazságtalanságokat. (Felzúdulás az ellenzéki pártok soraiban. - Tállai András: Péter! - Az elnök csenget.) Ezeket igyekeztünk enyhíteni. Ez a mi bűnünk az ellenzék szemében. Az ország többsége azonban ezeket közös sikerként éli meg. 50 százalékkal emeltük az orvosok, ápolónők, tanárok és tanítók bérét. Megszüntettük a minimálbér adóját, és növeltük az alkalmazotti adókedvezményt. 19 ezer forintos juttatást biztosítottunk a nyugdíjasoknak, megemeljük az özvegyi nyugdíjat még ez évben 25 százalékkal. Növeltük a családi pótlékot 20 százalékkal. (Dr. Kovács Zoltán közbeszólása.) Bevezettük a 13. havi családi pótlék intézményét, az 53. heti nyugdíjat kifizetjük az idén, jövőre pedig az 53. és 54. havi nyugdíjat…, heti nyugdíjat is kifizetjük. (Taps az MSZP soraiban. - Moraj az ellenzéki pártok soraiban.) Emlékeztetem önöket, emeltük a lakásépítéshez a szociálpolitikai támogatást. Fokozatosan, ez évi indítással bevezetjük a rászorultság és az igazságosság alapján az ingyenes tankönyvet. Ingyenes óvodai étkeztetést biztosítunk a rászorult gyermekeknek.
Igen, vállalom, ez egy igazi baloldali program, amelynek a megvalósítására vállalkoztunk a nagyobb társadalmi igazságosság érdekében. (Taps az MSZP soraiban.) Az is igaz, hogy ez iszonyúan sok pénz. Egy évre vetítve 845 milliárd forint. De meri-e valaki kétségbe vonni ezek jogosságát? Nincs sem a koalícióban, sem az ellenzék soraiban, a magyar közvéleményben, a médiában, aki sokallotta volna, amit ezek a családok, személyek kaptak, aki ne értett volna egyet e lépések szükségességével. Minden komoly ember tudta, ennek következménye van. Két év alatt 25 százalékkal nőtt a reálkereset és a reáljövedelem, ez már a lakosságé. Van tehát mit megőrizzünk és mit megóvjunk. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
Tisztelt Ház! Látjuk tehát, hogy sok a büdzsé kötelezettsége jövőre, látjuk a világgazdaság állapotát. Mindezek korlátozzák 2004 mozgásterét. Ha korlátosak a lehetőségeink, nagyon meg kell gondolnunk, mire jusson több. Ezt teszi a család, amikor hétköznapjait éli, és a hétköznapi életben dönt. Ezt kell tennie a parlamentnek is 2004-re.
2004-ben három fő prioritást fogunk választani. Az eddig elért életszínvonal megőrzése. Ezért a borítékba kerülő bérek lépést tartanak az árakkal. A juttatások reálértékét pedig megőrizzük. Ennél többre ma nem vállalkozhatunk, de ez nem kevés. Törekszünk arra, hogy az életszínvonal megőrzése mindenkire igaz legyen, de korrekten meg kell mondani, egyes családonként lehetnek eltérések.
Prioritás a legnehezebb körülmények között élők helyzetének szerény javítása is. A már említettek közül több intézkedés ezt a célt szolgálja. A nagycsaládosok esetében a rászorultság alapján az ingyenes óvodai étkeztetés, a jövőre induló bérlakásprogram, valamint a kisnyugdíjasokat leginkább érintő 53. és 54. heti nyugdíj, és az éves nyugdíjemelést a valós nyugdíjas fogyasztás alapján fogjuk kiszámítani. (Szórványos taps az MSZP soraiban.) A munkába való visszatérés elősegítése a kismamáknál, illetve az 50 évnél idősebbek esetében alapvető célunk, és ezt is be fogjuk építeni a programba.
Tisztelt Ház! Igen fontos prioritás az építés, az építkezés. E törekvésen belül is ki kellett választani a legfontosabbakat, és ezek a következők. Az útépítés - ez alapvető, mert a vidéken élők életminőségét meghatározza, és minden fejlődés és munkahelyteremtés alapja. Jövőre 143 kilométer autóút és -pálya építése lesz folyamatban, és 280 kilométernyi autópálya-, illetve autóútszakaszra ír ki közbeszerzést az NA Rt. (Szórványos taps az MSZP soraiban. - Moraj a Fidesz soraiban. - Az elnök csenget.) Folytatjuk a budapesti körgyűrű építését, ami a vidék Magyarországának ugyanolyan fontos, mint a főváros lakosságának, hiszen ma az ország egyik végéből a másikba csak Budapesten keresztül lehet eljutni, ha nincs 0-s autópálya, akkor ez borzasztó bonyodalmasan és nehézkesen történik.
A 4-es metró építése és a budapesti szennyvíztisztító építése megkezdődik. Itt hadd mondjam rögtön, előre is elnézést kérünk a fővárosban közlekedőktől, hiszen az építkezés okozhat majd fennakadást, de mindez nekik és őértük történik.
A fejlesztések között fontos szerepet kap a vidékfejlesztés. Nem kis mértékben az aszály által sújtott területek vízgazdálkodásának, öntözéses rendszerének fokozatos kiépítése, a szélsőséges időjárás hatásainak ellensúlyozása érdekében, a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésével. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
(14.20)
A fő prioritások mellett gondoskodni kell arról, hogy európai uniós támogatási lehetőségeink ne vesszenek el. Ez kiemelt jelentőségű, és kiemelten fontos az is, hogy a jövő évben a kutatás-fejlesztésre és az innovációra elegendő forrás álljon rendelkezésre.
A gazdaság teljesítménye érdekében a legnagyobb lépés, hogy a forint árfolyama reális értéket tükröz. Ez 600 milliárd forint bevételi többletet jelent azon vállalatoknak, amelyek exportálnak, és ahol ez a lépés a munkahelyek megőrzésének alapfeltétele. Ez pedig a koalíció legfőbb törekvései közé tartozik. (Taps a kormánypártok padsoraiban.) Igyekszünk a versenyképesség szempontjait mérlegelni más döntéseinkben is.
Hölgyeim és Uraim! A gazdaságpolitika fontos sarokköve, hogy a hosszú távú, fenntartható és kiegyensúlyozott növekedés érdekében a költségvetés hiányának csökkennie kell, és ez nem haladhatja meg a 3,8 százalékot.
Tisztelt Ház! Az ősszel nehéz és kemény vitákra számítok. Kérem a tisztelt ellenzéket, hogy sportszerű vetélkedésben szolgáljuk közösen a nemzet javát.
Köszönöm. (Nagy taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir