TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen. Igen, elfogadom, bár nem tudom, hogy a miniszter úr részt vett-e ezen a látogatáson. Mindenesetre, ha nem vett részt, gondolom, hogy tárgyszerű választ tud adni majd annak ellenére.
Negyvennégy év után először látogatott Kínába magyar kormányfő és magyar küldöttség. Való igaz, hogy a közvélemény nagy várakozással volt a látogatás felől, különösen a beharangozás alapján, amely szerint áttörés várható Magyarország és Kína gazdasági kapcsolataiban, a kínaiak tízszer annyi árut, szolgáltatást hoznak hazánkba, mint amennyit mi kiviszünk Kínába, tehát igen, van mit javítani az egyenlegen.
A látogatásról a következő híradás jelent meg egy mondatban: “Magyarországnak jó esélye van arra, hogy a kínai gazdasági terjeszkedés regionális központjává váljon.” Ezt a mondatot először nem értettük, mit is jelent az, hogy Magyarországon terjeszkedjen a kínai gazdaság, de később megértettük, mert a Magyar Televízióban maga Medgyessy Péter miniszterelnök mondta, hogy arra ösztönözte a kínai befektetőket, hogy vegyenek részt Magyarországon autópálya-építésben.
Ez egy kicsit megdöbbentett bennünket, ezért arra késztetett, hogy tegyünk fel néhány kérdést a miniszterelnök úrnak. Ő sajnos nincs itt, ezért a miniszter úr fogja megválaszolni azt, hogy mi az előnye annak, ha a kínaiak építik az M5-öst, az M3-ast, az M7-est Magyarországon. (Font Sándor: Kicsit építenek!) Mit hoznak ide a kínaiak? Munkaerőt, eszközt, szellemi tőkét, aszfaltot, vagy ennek az országnak mi az érdeke abban, hogy a kínaiak meg fognak jelenni az autópálya-építésben? Komolyan gondolja-e Magyarország miniszterelnöke azt, hogy így kell hazánk versenyképességét javítani? Az Európai Unióban hallottak-e erről a tervéről Medgyessy Péternek, Magyarország miniszterelnökének, hogy kínai befektetőket, vállalkozókat szeretne Magyarországra hozni autópálya-építés tárgyában? (Dr. Kovács Zoltán: Ők építik a támfalat!)
Szívesen és tisztelettel várom válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir