KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nincs semmi meglepő abban, ahogy indult a szezon, az ülésszak, hiszen egyrészt már mindenki bejelentette előre, hogy forró őszre számít - ami az elmúlt nyár után persze nehéz lesz -, másrészt visszagondolva az elmúlt időszakokra, arra emlékszem, hogy mindig kemények voltak a viták a parlamentben. Ez így van rendjén, erre való a parlament. Azt gondolom, a kemény vitáknak is helyük van, sőt ha azok nem személyeskedők, természetesen az igen kemény vitáknak is helyük van a parlamentben.
Természetesen így volt ez most is és az elmúlt hónapokban is. Több vita jellemezte a politikai közéletünket. A viták egy része a gazdaság körül zajlott. Kétségkívül igaza van a miniszterelnök úrnak, az jó vita volt, hiszen érdemi kérdésekről szólt, még akkor is, ha ebben a vitában időnként természetesen megjelentek demagóg hangok és - ez rendre így van - teljesíthetetlen követelések is. Mégis az egész a gazdaságpolitika érdemeiről, annak lényeges részeiről, a gazdaság jövőjéről szólt.
Volt aztán a vitáknak egy másik csoportja is, amikor egy-egy politikust támadtak meg. Ennek láttuk részben valamilyen fajta megjelenését az iménti felszólalásban. Szerintem ez is rendben van. Két eset lehetséges, vagy sikerül az adott politikust elhitelteleníteni, vagy - ahogy az államtitkár úr az előbb mondta - hiteltelen lesz az, aki elmondta a felszólalását. Ez is abszolút része a politikai vitáknak, persze ennek is van olyan eleme, amikor már valótlan állítások hangzanak el, és kifejezetten csak a másik lejáratása a cél. Ezekről majd ítélnek a választópolgárok.
Van egy harmadik része az elmúlt hetek-hónapok vitáinak, és leginkább majd ez fogja uralni a következő hónapok vitáit - tulajdonképpen ezért kértem szót -, ez az úgynevezett brókerügy, a K&H-ügy. Ebben a kérdésben mindnyájan szeretnénk tisztán látni, ez az elvárás helyes is, és ennek érdekében természetesen mindent meg kell majd tenni. Tegnap is elmondtam, szeretném, ha a politikának ebben nem lenne sara, ugyanakkor mégse gondolom, hogy a politikának éppen ebből adódóan el kellene hárítania a vizsgálatokat, mert ugyanakkor a politikának érdeke, hogy a közvélemény tisztán, világosan lásson ezekben a kérdésekben; már csak azért is, hogy végül is felelősségre vonhassuk a bűnösöket, ha vannak ilyenek, és vonjuk le belőle a megfelelő politikai tanulságokat.
Ez ügyben azonban én a problémát, tisztelt képviselőtársaim, a következőkben látom. Azt gondolom, bármi is lesz ennek a vizsgálatnak a végeredménye, hogy a politika, a politikusok döntő többsége ebben az ügyben is tiszta és érintetlen mindkét oldalon. Lehet, hogy lesznek ennek az ügynek érintettjei - bízom benne, hogy nem, de lehet, hogy lesznek - esetleg mindkét oldalon. Természetesen abban vagyunk érdekeltek, hogy meggyőző módon járjunk végére ezeknek a dolgoknak.
Van azonban az egésznek egy nagyon nagy veszélye: ha az folytatódik, ami eddig. Ha mindenki megpróbálja a másik oldalra rákenni ezt az egész ügyet, akkor a politika egésze válik hiteltelenné, járatódik le a közvélemény szemében, veszíti el támogatottságát. Erre azért hívom fel a figyelmet, mert ez ellen érdekünk fellépni, nekünk ugyanis az az érdekünk, hogy tisztán álljunk az emberek előtt - már azok, akik erre képesek -, meg az is érdekünk, hogy tiszták maradjunk, ne legyenek köztünk azok - ha egyáltalán vannak ilyenek -, akik ezekben az ügyekben érintettek lehetnek.
Éppen ezért, tisztelt képviselőtársaim, azt kérem mindenkitől, hogy legyen bizottság, vizsgálja a politikai felelősséget, hagyjuk az erre hivatott szerveket a vizsgálatokat lefolytatni, és amikor világosan látunk és ismerjük az eredményeket, akkor kezdjük el ennek a tanulságait levonni. Információk hiányában előre azonban ezt ne tegyük meg.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)
(9.50)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir