DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ismertetett eseti állásfoglalásból nagyjából rekonstruálható tényállás lényege a következő:
A költségvetési bizottság 2003. január 23-ai ülésén a forint árfolyamával kapcsolatos döntések megjelölésű napirendi pont megtárgyalása során a bizottság egyik akkori alelnöke, dr. Veres János indítványa kapcsán ügyrendi vita alakult ki abban, hogy az alelnök indítványa az eredetileg megállapított napirend keretében tárgyalható-e, vagy azt csak külön napirendre vételi döntés után lehet tárgyalni.
Mivel Varga Mihály bizottsági ülésvezető elnök úgy ítélte meg, hogy az indítvány az elfogadott napirenden túlterjeszkedik, és mivel a napirend kiegészítésére javaslat nem hangzott el, az ülésvezető elnök a bizottsági ülést berekesztette, anélkül, hogy az utolsó napirendi pont, az egyebek címszó megtárgyaltatására sor került volna. A teljességhez tartozik, hogy a bizottság által követett gyakorlatként ez a napirendi pont az ülések napirendjére mindig felvételre kerül, az ilyen irányú konkrét tárgyalási igény tényleges fennálltától függetlenül.
Az ülés berekesztése után a bizottság elnöke és a bizottság ellenzéki tagjai eltávoztak. Dr. Veres János alelnök azonban a visszamaradó kormánypárti bizottsági tagok jelenlétében ülésvezető elnökként lépett fel, és vezetésével a jelenlévők, együttlétüket bizottsági ülésnek tekintve, tovább tanácskoztak. Az alelnök az Országgyűlés Hivatala alkalmazásában álló munkatársak irányában is a bizottság elnökeként lépett fel. Az ügyrendi bizottság - mint hallhattuk - sérelmezett határozatában elmarasztalta a bizottság elnökét, ugyanakkor dr. Veres János alelnök eljárását házszabályszerűnek ítélte.
Az ügyrendi állásfoglalásnak Varga Mihály elnökkel kapcsolatos részét illetően képviselőcsoportunk annyiban ért egyet a kormánypárti oldallal, hogy az egyebek napirendi pont megtárgyalása előtt, bármennyire is formális volt ennek napirendre vétele, valóban nem rekeszthette volna be a bizottság ülését. Az ügyrendi bizottság állásfoglalásának dr. Veres János eljárásával kapcsolatos része azonban - nem először a Ház történetében - az idevonatkozó házszabályi rendelkezések felháborító semmibevételét jelenti.
A Házszabály 74. §-a a bizottsági ülések vezetését egyértelműen a bizottság elnökének a hatáskörébe utalja. A Házszabály 74. § (3) bekezdéséből megállapíthatóan az országgyűlési bizottság alelnökeinek a bizottság elnökétől független, önállóan gyakorolható hatásköre nincs. Az alelnök számára tisztségéhez kapcsolódóan feladatot, illetve hatáskörgyakorlást kizárólag a bizottság elnöke biztosíthat. Ennek következtében a bizottság alelnöke csak akkor járhat el az elnök helyett, ha erre az elnöktől felhatalmazást kapott. Ilyen felhatalmazással az adott esetben dr. Veres János nem rendelkezett, így a kormánypárti képviselők tanácskozásának ülésként való folytatására és annak ilyenként történő vezetésére semmilyen jogalapja nem volt.
A bizottság elnökét illető jogosítványok és az ülés vezetésének magához ragadása merőben önkényes volt. Az ilyet a zsurnalisztika, tisztelt képviselőtársaim, puccskísérletnek szokta nevezni. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Nem változtat ezen az sem, hogy az egyebek napirendi pont megtárgyalásának elmaradása miatt az ülés berekesztése idő előtti volt. A Házszabály nem teszi ugyanis lehetővé, hogy ülésvezetési hiba esetén az alelnökök valamelyike önkényesen átvegye az ülés vezetését.
Azt az ügyrendi kérdést, hogy dr. Veres János alelnök indítványa házszabályszerűen tárgyalható volt-e a már elfogadott napirend keretében, vagy annak csak akkor lett volna meg a lehetősége, ha a bizottság a napirend kiegészítésével azt napirendre veszi, az ülés folyamán a Házszabály 143. § (1) bekezdése értelmében az ülésvezető elnök volt jogosult eldönteni. Az elnöki döntést vitatók ezen döntéssel szemben a 143. § (3) bekezdése alapján az ügyrendi bizottsághoz fordulhatnak, ha a jogosulti körbe tartoznak, de az elnöki döntés az ülés résztvevőit az ülés során köti (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és ott a további vita tárgyát az nem képezheti.
Elnök Úr! Tekintettel arra, hogy lejárt az időm, a további érveket (Moraj az MSZP soraiból. - Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Már vége!) a második ötperces felszólalás keretében kívánom elmondani. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir