DR. POLT PÉTER

Full text search

DR. POLT PÉTER
DR. POLT PÉTER legfőbb ügyész: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő úr az ORFK-n folyamatban lévő bűnügyre kérdez rá. Hasonlóképpen a másik ügyhöz, itt is eljuttattam a képviselő úrhoz, illetve a frakcióvezető hölgyekhez és urakhoz azokat a dokumentumokat, amelyek a válaszom alátámasztják. Csak bízni merek abban, hogy a képviselő úr vagy bárki más ezt elolvasta.
Ennek előrebocsátásával a következő választ tudom adni a konkrét kérdésekre. Az ügyészség valóban hatályon kívül helyezte azt a rendőrségi döntést, amely elkülönítette az ügy egy részét, és azt elküldte az ügyészségre. Ennek az volt az oka, hogy erre a döntésre a hatályos büntetőeljárási törvény 32. §-a megsértésével került sor, az ügyet nem lehetett volna elkülöníteni, a szoros személyi és tárgybeli összefüggés miatt együtt kell kezelni, és együttesen kell a nyomozást befejezni és arról dönteni, hogy mi legyen a további lépés. Ez teljesen világos lépése volt az ügyészségnek, hiszen ezzel a törvényes rendet állította helyre.
A képviselő úr hivatkozik arra, hogy az ügyészség szoros felügyelete alatt folyik a nyomozás. Valóban így van, és ebből két következtetés adódik. Egyrészt, ha a képviselő úr áttanulmányozta azokat a dokumentumokat, amelyeket megküldtem, akkor láthatja, hogy az ügyészség valamennyi iránymutatása - amit az említett dokumentumokban leírtunk - arra irányul, hogy az objektív igazság kiderüljön, és ha történt bűncselekmény, akkor a felelősségre vonás se maradjon el. Azt gondolom, a nyomozati utasítások magukért beszélnek.
Ettől függetlenül azonban - és ez a másik következtetés - hozzáteszem, a hatályos törvények szerint az ügyészi szoros felügyelet nem azt jelenti, hogy az ügyész felel a nyomozás lefolytatásáért. A nyomozás lefolytatásáért változatlanul a rendőrség felel.
Biztosíthatom a képviselő urat arról, hogy az ügyben előbbre jutás történt az elmúlt időszakban, számos szál fel van derítve, azonban ahhoz, hogy akár további bűncselekményekre fény derüljön, akár további személyek alapos gyanúval legyenek illethetők, további eljárási cselekményekre van szükség. Eddig is nagyon sok tanúkihallgatás történt, és nagyon széles körű szakértői bizonyítást folytatott le a nyomozó hatóság. Azt gondolom, hogy ez az ügy halad előre, és abban a pillanatban, amikor az alapos gyanúhoz elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, akár az említett személy tekintetében további bűncselekmények esetében, akár más személyek tekintetében, akkor a gyanúsítások meg fognak történni, és ha ez az ügy be lesz fejezve - olyan értelemben, hogy a nyomozásnak sikerül befejeződnie -, akkor a vádemelések is meg fognak történni.
Én azt látom - és valamennyi dokumentum erre utal -, hogy az ügyészség ebben az ügyben is törvényesen, szakszerűen és időszerűen járt el.
Kérem a képviselő urat válaszom elfogadására. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir