DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Az ebtenyésztés területén a tisztázatlan kérdések közel tíz éve napirenden vannak. A nyilvántartások szerint valóban nagyon magas a kereskedelmi céllal külföldre szállított kutyák száma. A kiszállítások célja, a kutyák további sorsa nem ismert, nem szívesen feltételezem, hogy étkezési célra szállítják őket. Higgyük azt, hogy hűséges társnak viszik ki az országból!
Egyébként az exportszámokat az állat-egészségügyi határállomások nyilvántartása mutatja. Az elmúlt évben 65 ezer kutya hagyta el az országot. Ezek főként Olaszországba, Spanyolországba és Görögországba kerültek ki. De ezekben az országokban nincs hagyománya a kutyahús fogyasztásának. A Távol-Keletre az idei esztendőben 238 fiatal kutyát szállítottak ki, amelyek sorsa szintén ismeretlen, tehát arról nem beszélhetünk, hogy kamionszámra viszik ki a kutyákat.
Azonban el kell mondani, hogy a szállításokhoz ma még külön szakmai engedélyre nincs szükség. Amennyiben a hatályos állat-egészségügyi és állatvédelmi, valamint a határátlépésekhez szükséges okmányokat kitöltik, és előírásokat betartják, a hatóságoknak nincs lehetőségük megakadályozni az exportszállításokat. A kutya exportszállítmányok etikai megítélése pedig, úgy gondolom, a kutyástársadalom elsődleges felelőssége, különös tekintettel arra, hogy ők szolgáltatják ehhez az alapanyagot.
A '90-es évek elején indult a probléma, amikor a Legfőbb Ügyészség felhívására kellett jogszabályt alkotni. A minisztérium az állattenyésztésről szóló törvényben ezeket a jogszabályokat kiadta, de hajlandók vagyunk a további szigorításra, amennyiben a tények erre kényszerítenek bennünket.
Kérem válaszom elfogadását.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir