HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A balatoni idegenforgalom több milliárdos bevételt jelent a nemzetgazdaság számára. A Balaton, nemzeti kincsünk megóvása mindannyiunk érdeke. De az olyan átgondolatlan kormányrendelet, amely nem vizsgálja, nem elemzi a rendelet végrehajtásának következményeit, komoly károkat okozhat az idegenforgalom és az abból élő vállalkozások számára.
2003. március 18-án jelent meg, és a kihirdetés napján azonnal hatályba lépett a 30/2003. számú kormányrendelet, amelynek 4. § 1. pontja meghatározza, hogy bizonyos vízterületeken - és itt elsősorban a Balatonra gondolok - belsőégésű motorral hajtott kishajó csak a hajózási hatóság által kiadott üzemeltetési engedély alapján használható. A Balaton több hatósághoz is tartozik, így összesen öt hatóságtól kell hozzájárulás. Az engedélyeztetési eljárás hosszadalmas, ugyanis környezet- és természetvédelmi hatóságok esetében az államigazgatási eljárás harminc nap, a Központi Közlekedési Felügyeletnél ez újabb harminc napot jelent, a levelezéssel együtt ez legalább hetven nap. Mintegy 5-7 ezer hajóról van szó, így teljességgel elképzelhetetlen, hogy az idegenforgalmi szezon kezdetéig az összes engedély megszerzése megtörténjék.
Tisztelt Államtitkár Úr! A hatályos kormányrendelet értelmében a végső engedély - amivel már vízre szállhat a hajótulajdonos - várhatóan június végére érkezne meg. Hasonló a helyzet az új hajót vásárlók esetében is. Természetesen a külföldiekre is vonatkozik, azokra, akik az Adria vagy a Garda-tó helyett a Balatont választanák, és itt töltenék a nyarat.
Kérdezem önt, államtitkár úr, mi szükség volt a 30/2003. számú kormányrendelet ilyen átgondolatlan módon történő bevezetésére. Átgondolta-e a kormány, hogy az amúgy is gyenge lábakon álló balatoni idegenforgalom számára mekkora hátrányt jelent ez a rendelet? Végiggondolta-e a kormány, milyen hatással van a rendelet végrehajtása hazánk arculatának megítélésére?
Választópolgáraink és a vitorlástábor számára megnyugtató válaszát várom az államtitkár úrnak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir