BALOGH JÓZSEF

Full text search

BALOGH JÓZSEF
BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A sertéspiacon rég nem látott zűrzavar alakult ki, intenzív árzuhanás figyelhető meg, amely nincs összhangban az állatok tartásának költségeivel.
A Bács-Kiskun megyei háztáji sertéstartó gazdák szerint most már végleg betelt a pohár, elvárják, hogy valamit tegyen érdekükben a kormány a jelenleg uralkodó káosz megszüntetésére. A felvásárlási árak az önköltséget sem fedezik, de olyankor a felvásárlók még ezt is sokallják. A gazdák úgy gondolják: kettős árrendszer alakult ki.
A nagyüzemi sertéseket úgy-ahogy felvásárolják, de jelen esetben a háztáji sertések felvásárlásánál van nagyobb probléma. Az elmúlt héten egyes felvásárlók 180-185 forintot fizettek, azonban erre a hétre már csak 170 forintos kilogrammonkénti árat ajánlottak a sertésekért. Nyilvánvaló tehát, hogy veszteséget szül a gazdák számára a 280 forint/kilogrammos előállítási árral szembeni elképesztően alacsony, 170 forintos felvásárlási ár.
Természetesen, valamennyi magyar sertéstartó gazdának az a célja, hogy jószágát kellő időben, megfelelő áron tudja eladni, sajnos, ez azonban mostanság nem lehetséges. Elfogadhatatlan mindaz, ami a háztáji sertéstartó gazdákkal történik, az, hogy a felvásárlók kényük-kedvük szerint szórakozhatnak velük, kiszolgáltatott helyzetbe hozzák őket, azokat az embereket, akik mindig is ellátták az országot jó minőségű sertéshússal. Számukra nemcsak jövedelemkiegészítés, hanem megélhetési forma is az állattartás.
A tavalyi évben 260-280 forint volt a felvásárlási ár, az idei 170-180 forinttal szemben. Ki tudja, hol van a végeláthatatlan mélypont?
Tisztelt Miniszter Úr! - ha itt lenne. Hol van az a határ, amikor a kormány végre tesz valamit? Hány vidéken élő családnak kell még tönkremennie? Tudniillik egyetlen gazdasági ágazat sem bírja ki azt, hogy végtermékük ára a tavalyi évhez képest szinte a felére essen, a mezőgazdaság pedig különösen nem. A háztáji sertéstartó gazdáknak ez teljes csődöt jelent, hiszen a nagyüzemben nevelt sertésekért a felvásárló minőségi felárat fizet, amelynek következtében ők némi hasznot tudnak termelni. Ugyanakkor az egyéni gazdálkodó által nevelt, biosertésnek is bátran nevezhető állatoknál a minőségi felárat sem lehet érvényesíteni.
A gazda nem tudja elkísérni az állatot a vágóhídra, és ahhoz, hogy a minősítéshez kikötött 20-25 darabszámot elérje, legalább 50 darabos hízóállományra lenne szükség.
(2.10)
Ebben az esetben azonban már megint nem a háztáji termelőről beszélünk, hiszen akinek 50-100 darabos hízóállománya van, ő érvényesíteni tudja a felárat, de jelen esetben nekünk nem erről kell beszélnünk. Az a háztáji családi gazda, aki, köztudomású, jó minőségű, bőven almozott, meleg tartásban nevelt, acélos húsú, ízes sertéseket tenyészt, csűrt-csavart jogszabályok alapján ki van szolgáltatva a felvásárlóknak.
Tisztelt Miniszter Úr! Ezen gazdák között sokan vannak olyanok, akik a jószágtartást jövedelemkiegészítésként végzik, mivel rendkívül alacsony, népiesen szólva téesznyugdíjjal rendelkeznek. Sajnos, őket ez a mostani, drasztikusan leromlott állapot még súlyosabban érinti.
A körzetemet járva nagyon sokat beszélgetek őszinte tekintetű, kemény munkában elkérgesedett kezű idős emberekkel. Kimondhatom, hogy nekik nemcsak a pénztárcájukat, hanem a lelküket is legalább annyira súlyosan érinti a mostani helyzet, hiszen a rendszerváltást megelőző kormányok idején ők azért kaptak nagyságrendekkel kevesebb nyugdíjat, mert téesztagok, illetve téeszdolgozók voltak. Ebből fakadóan járt nekik a háztáji föld, aminek a terméséből hizlalhattak, baromfit nevelhettek. Mára azonban nem jövedelmező a sertéstartás, és nem jövedelmező a baromfitartás sem, mindeközben a vidéki állattartó gazdáknak is a családjukat valamiből el kell tartani. Mindennek a tetejébe a kormányzat ez idáig nem segített rajtuk abban, hogy a nehéz munkával végzett állattartásuk jövedelmező lehessen. Ezek az emberek most végső elkeseredésükben az utcára készülnek, hogy jogaikat érvényesíthessék, hogy családjuk megélhetését biztosítani tudják.
Tisztelt Miniszter Úr! - ha itt lenne. Magáénak érzi-e ön és a kormány a mezőgazdaságból élő gazdák problémáját? Mit kíván tenni a kormányzat a háztáji sertéstartó-ágazat válságának megoldása érdekében?
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir