DR. BÓKA ISTVÁN

Full text search

DR. BÓKA ISTVÁN
DR. BÓKA ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Varga Mihály fideszes képviselő ez ügyben már felszólalt 2003. április 7-én, “Miért kívánja a kormány a Tisza-tavi idegenforgalom visszafejlődését, a helyi vállalkozások csődjét?” címmel. Nagy felzúdulást keltett a 30/2003. (III. 18.) számú kormányrendelet, amely rendelet lehetetlen feladatok elé állította az ország összes vitorlázóját, így a balatoni vitorlázókat is. Vitorlás szakmai körökben, ha csak a finomabb véleményeket ismertetem, az alábbi állásfoglalások váltak mérvadóvá:
“A rendeletet dilettánsok állították össze.” “Sugárzik a rosszindulat a vitorláshajó-tulajdonosok iránt.” “A rendelettel a vitorlás turizmust akarják szándékosan megfojtani.” “A rendelet nevetségessé tesz minket a külföldiek előtt, akiket ezen szabályozással sikerül elriasztani.”
(18.30)
Az érdekszervezetek továbbá sérelmezik a türelmi idő hiányát, azt, hogy a jogszabály azonnali hatállyal került bevezetésre, nem hagyva időt a felkészülésre. Hiányolják, hogy a rendelettervezet nem került egyeztetésre a témában érdekelt és érintett kompetens szervezetekkel, például a Balaton Fejlesztési Tanáccsal, a Balatoni Szövetséggel, hajós érdekszervezetekkel, másokkal.
A probléma lényege, hogy a vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény 58. §-a a motorral hajtott kishajókra és csónakokra ír elő üzemeltetési engedélyt, a hivatkozott rendelet ezt kiterjeszti a vitorlás hajókra is, amelyeknek csupán segédmotorjuk van, a fő hajtóerő a szél. Felmerül a kérdés, miért került bevezetésre ez a kormányrendelet, ugyanis a környezetvédelemhez ennek semmi köze nincsen.
A hatóságoknak sem kapacitása, sem műszaki, sem szakmai háttere nincs arra, hogy a motorokat egyesével megvizsgálják. Vagy elegendő lesz a kérelmező nyilatkozata ez ügyben a műszaki és környezetvédelmi megfelelőségről? Az a hajó nem kaphat engedélyt, amelynek motorja megfelel a Magyarországon még bevezetésre sem került 2006-os EPA-normának, de a kormányrendeletben meghatározott 0,4 kilowatt/négyzetméter arányszámot túllépi? Ezzel szemben ugyanakkor egy 20-30 éves orosz Vetyerok-motor, ami ontja az olajat, a vitorlafelület arányának megfelelően engedélyezett?
A kormányrendelet arról is szól, hogy hitelesített motornaplót kell vezetni, amibe be kell jegyezni a motorhasználat kezdetét és végét, illetve célját. Szó sem esik azonban arról, hogy mi történik a fáradt olajjal, hol és hogyan történik az üzemanyag vételezése, amik igazán a környezetvédelem témakörébe tartoznának. Hogyan ellenőrizhető a motornapló vezetése, ha nem kötelező az üzemóra-számláló, sőt a külmotorokon ez abszolút megoldhatatlan. Hasonló a helyzet új hajó vásárlásakor, amikor a hajólevelet csak üzembe helyezési szemle után kapja meg a tulajdonos, és csak ennek birtokában kérhet hozzájárulást, engedélyt, így a vadonatúj hajót legalább két hónapig nem tudja használni.
A külföldiekre ugyanúgy vonatkozik ez az engedélykérelem. Őket ki fogja megfelelően tájékoztatni? Nagyon sok olyan külföldi vitorlázó érkezik hazánkba, aki utánfutón hozza magával a hajóját, és csak egy-két hétig fog itt tartózkodni, de addig szeretne hajózni. Most már ezt nem teheti meg, csak ha két hónappal előbb elkezdi megszervezni az engedélyeztetést. Jelenleg egyetlen sport- és kedvtelési célú vitorlás hajónak sincsen ilyen engedélye, ami azt jelenti a vízi rendészet tájékoztatása alapján, hogy nem futhatnak ki a vízre. Mi lesz a túra-vitorlásversenyekkel? A Magyar Vitorlás Szövetség balatoni évadnyitó nagydíján egy hajó sem indulhat el május 18-án? Az már csak hab a tortán, hogy az engedélyt a környezetvédelmi normák megjelenéséig évente meg kell hosszabbítani, így minden évben biztosítva van a hajósoknak közel 10 ezer forintos költség.
Összefoglalva tehát, a rendelet tartalmilag nem védhető, a szükséges egyeztetések nem történtek meg, a rendelet bevezetésére kellő idő nem volt. A fentiek alapján ezen rossz, rengeteg érintettet irritáló rendelet hatálybalépését el kell halasztani legalább ez év végéig, hogy a szükséges szakmai egyeztetéseket le lehessen folytatni. Ehhez kérem a kormány segítségét.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir