DR. VADAI ÁGNES

Full text search

DR. VADAI ÁGNES
DR. VADAI ÁGNES (MSZP): Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! A nemzetőrség kapcsán ma már hallottunk itt magyar katonai tradícióról, pszichológiai ráhatásról, sőt egyesek a zsarolástól sem riadtak vissza a kétharmados törvények kapcsán, különösen az alkotmánymódosítást illetően.
Azt gondolom, hogy nem kellene ezeket az ügyeket összemosni. Az alkotmánymódosítás és, mondjuk, esetlegesen Magyarország európai uniós csatlakozása valóban a magyar nép érdeke, és én nem lennék olyan bátor, ahogy Simicskó István tette, hogy a magyar nép érdekében és nevében beszél arról, hogy szükség van-e a nemzetőrségre. Itt elhangzott az is, hogy a fiatalok szeretnék magukat esetleg kipróbálni katonai közegben. Én csak a barátaimmal beszélgettem egyáltalán a kötelező sorkatonai szolgálatról. Nem voltak túlságosan lelkesek, és én azt gondolom, hogy a sorozásokkor igazán kiderül, hogy a mai magyar fiatalok nem szívesen állnak be katonának. (Közbeszólás a Fidesz soraiból.)
Azt gondolom, hogy az előterjesztést és az államtitkári expozét is el kellett volna alaposan olvasni. Azon túlmenően, hogy én elismerem, hogy Simicskó úrnak a gyermeke ez a gondolat, hogy legyen Magyarországon nemzetőrség, és elhiszem, hogy a saját gyermekét nagyon szereti mindenki, de azért van realitás. A realitás pedig ebben az expozéban benne van, miszerint azon túlmenően, hogy a nemzetőrség felállítása a nemzetgazdaság számára olyan terheket jelentene, amely nem állna arányban az elérhető eredményekkel, a létrehozható elaprózott erők kis harcértéket képviselnének, vezetésük nehézkes, hatékonyságuk pedig rendkívül alacsony lenne.
Azt gondolom, a mai magyar, modern hadseregnek, amit egyébként szerintem minden parlamenti frakció szeretne és tervez, egy hatékony, gyors reagálású hadseregnek kell lennie, és a hozzá kapcsolódó, akár önkéntes tartalékos rendszernek is hasonlóan kell működni. A nemzetőrség a jelenlegi formájában, úgy gondolom, erre nem alkalmas.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir