BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Jogos a kérdés, hiszen nagy fontosságú ügyről van szó, amit az Országgyűlésben is érdemes szóba hozni.
Először is, az új rendelkezések egyik lényege az, hogy biztosítjuk a szabad bankválasztást. Ennek keretében 2003 februárjától a diákok bármely hazai hitelintézetnél vezetett folyószámlára kérhetik a hallgatói hitel átutalását. A Diákhitel Központ Részvénytársaság hat bankkal és több mint százhúsz takarékszövetkezettel kötött együttműködési megállapodást, és ezáltal megvalósulhat az egypontos ügyintézés is. Természetesen a hallgatók e hitelintézetek mellett más bankhoz is kérhetik az átutalást, ebben az esetben az igénylőlapokat továbbra is a Magyar Postánál szerezhetik be.
Másodszor: változtak a törlesztés szabályai is. Ennek lényege, hogy a törlesztőrészlet megállapításánál az adós két évvel korábbi jövedelmét veszik számításba, a törlesztés első két évében pedig a minimálbér alapján kell megállapítani a törlesztendő összeget. A változtatások egyszerűbbé, átláthatóbbá és pontosabbá teszik a diákhitelek törlesztését.
Harmadszor: bővül az igénybevételi lehetőség is. Január 1-jétől azok a felsőfokú szakképzésben részt vevők is igényelhetik a diákhitelt, akik tanulmányaikat felsőoktatási intézménnyel kötött megállapodás alapján szakközépiskolában végzik. Ez bővítés.
Végül negyedszer: a kamattámogatás kiterjed a terhességi gyermekágyi segély időtartamára is. A rendeletmódosítás szerint a terhességi gyermekágyi segélyben részesülő hitelfelvevők is kérhetik a hallgatói hitel törlesztésének szüneteltetését és ezzel egyidejűleg a célzott kamattámogatást. Az új szabályok szerint azok is kaphatnak kamattámogatást, akik a hallgatói jogviszonyuk alatt vállalnak gyermeket.
Kérem a tájékoztatás elfogadását. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir