DR. MAGDA SÁNDOR

Full text search

DR. MAGDA SÁNDOR
DR. MAGDA SÁNDOR, a mezőgazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága 2003. február 4-ei ülésén az agrárpiaci rendtartásról szóló T/1870. számú törvényjavaslatot első helyen kijelölt bizottságként megvitatta. Erről összegzésként a bizottság előadójaként az mondható el, hogy a törvényjavaslat bizottsági vitájában az előterjesztő képviselője a javaslathoz fűzött szóbeli kiegészítésében kiemelte azt, miszerint az új törvény kidolgozását elsősorban az európai uniós csatlakozásra való felkészülés tette szükségessé.
A termékpálya alapú szabályozás bevezetése lehetővé teszi a termelők számára annak lehetőségét, hogy megismerkedjenek a csatlakozást követő szabályozás alapvető elemeivel, emellett két olyan rendelkezést is tartalmaz a javaslat, amiről a miniszter úr, képviselőtársam, és remélem, többen is szólni fognak, ez pedig nem más, mint ami a 29. § alapján meghatározza a harmincnapos fizetési határidőt. A bizottságban igen komoly vita folyt erről a kérdésről - erre még vissza fogok térni a későbbiek során.
Fontosnak tartom továbbá kiemelni a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát is. Megítélésünk szerint ez a két kérdés az, amely nagyban befolyásolja ennek az egész rendtartásnak az elfogadottságát, illetve az életben való megmérettetését. A vitában hozzászólók hangsúlyozták a törvényjavaslat fontosságát az uniós csatlakozásra való felkészülés folyamatában, és utaltak a javaslat megkésettségére is.
Abban természetesen mindannyian egyetértettünk, hogy ezt talán jobb lett volna tizenkét évvel ezelőtt meghozni, de legalább erre a vitára most sor kerül. Az ágazat évek óta igényli ugyanis egy olyan rendtartási törvény kidolgozását, amelynek középpontjában a kiszámíthatóság és a termelők jövedelemszerzésének biztonsága áll. A törvényjavaslat célja olyan szabályozás bevezetése, amely megfelel az uniós követelményeknek, és amely a termékpálya alapú szabályozással javítja a termelők alkupozícióját.
Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslat keretszabályozást ad, megfogalmazódott az az igény, amely a végrehajtási rendeletek tervezésének későbbi megismerésére is vonatkozik. Emellett gondoskodni szükséges az intézményrendszer és a gazdák felkészítéséről is a törvény rendelkezéseinek zökkenőmentes végrehajtása érdekében.
(21.20)
Mint már említettem, a bizottsági ülésen sok vitát váltott ki a törvényjavaslat 29. §-ában szabályozott 30 napos fizetési határidő. A hozzászólók többsége kiemelte, hogy az ágazatot rendkívüli mértékben sújtó, a gazdálkodást ellehetetlenítő, régóta megoldásra váró problémáról van szó. Kérdésként fogalmazódott meg azonban, hogy betartása miképpen valósítható meg a gyakorlatban, valamint az, hogy egyes jövedéki termékekre miért nem vonatkozik a fenti előírás.
A bizottsági vita során megfogalmazódott többségi vélemény szerint a törvényjavaslat által adott szabályozás segít elkerülni a túltermelés és a terméshiány között ingadozó, mezőgazdasági termelésből eredő bizonytalanságokat, kiszámítható agrárpiaci szabályozást ad a termelők számára, és segíti a felkészülést a csatlakozást követő szabályozásra. Ezért a bizottság többsége a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir