DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság 2002. november 29-ei ülésén a költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatok tárgyalásakor, dr. Veres János szocialista párti alelnök javaslatára, a hozzászólások időtartamát a bizottság - a kormánypárti többség szavazataival - képviselőcsoportonként 2 percben maximálta.
A korlátozás elvi lehetőségét a Házszabály 75. § (3) bekezdése megteremti ugyan, ennek ellenére a meghozott konkrét döntés nézetünk szerint sérti a Házszabályt. A képviselőcsoportonként megszabott 2 perces hozzászólási idő ugyanis alkalmatlan arra, hogy a hozzászólások a bizottságban be tudják tölteni rendeltetésszerű szerepüket. Nem lehet ugyanis figyelmen kívül hagyni a Házszabály 29. § (1) bekezdésének rendelkezését, melynek értelmében: “az állandó bizottság az Országgyűlés kezdeményező, véleményező, javaslattevő, törvényben és Házszabályban meghatározott esetekben ügydöntő és a kormányzati munka ellenőrzésében közreműködő szerve” - eddig az idézet.
A módosító javaslatok tárgyalása során a véleményező funkció lép előtérbe. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a bizottsági struktúrának éppen az a rendeltetése, hogy a plenáris ülést az apróbb részletek, elsősorban a szakmai természetű részletek megtárgyalása alól tehermentesítse.
Ezt a feladatát a bizottság pedig csak akkor tudja betölteni, ha a szakmai részletek megtárgyalására a bizottságban ésszerű keretek között lehetőség nyílik. Azzal, hogy a költségvetési bizottság 2 percre korlátozta a képviselőcsoportok beszédidejét, az országgyűlési bizottság funkcióját alapvetően kiüresítette. Két perc ugyanis nem elegendő arra, hogy egy képviselőcsoport a módosító javaslat kapcsán az álláspontját kifejtse, majd a többi frakció észrevételeire, ellenérveire választ adhasson, vagyis hogy a vita, ami a bizottság működésének a lelkét képezi, kialakulhasson.
(15.40)
Sőt, az a sérelmezett döntés, amiről itt szó van, az adott esetben még a lehetőségét is kizárta a vitának. Ez a korlátozás értelmetlenné tette a bizottság ülését, hiszen ilyen körülmények között a költségvetési bizottság a Házszabály 29. § (1) bekezdésében meghatározott véleményező funkcióját nem tudta ellátni, és így az Országgyűlés a valóságban az előírt bizottsági előkészítés és véleményezés nélkül kényszerült tárgyalni és dönteni az Országgyűlés 2003. évi költségvetéséről. Az ügyrendi bizottság eseti döntésével ezt a házszabálysértő bizottsági eljárást utólagosan szentesítette, és ezzel az adott területen precedenst teremtett a parlament működésének és a parlamenti beszédjognak megengedhetetlen korlátozására.
Ma már – miként az imént láttuk – szembesülhettünk a kormánypárti többség demokratikus jogokat csorbító törekvésével. Szomorúan kell látnunk, hogy nem egyedi, elszigetelt jelenségről van szó. Anélkül, hogy illúzióink lennének a kormánypárti többség demokráciafelfogása tekintetében, kérjük önöket, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, álljanak meg a demokrácia korlátozásának az útján. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az ügyrendi bizottság e sérelmezett állásfoglalását a Fidesz-Magyar Polgári Párt indítványának támogatásával utasítsa el.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir