DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által is említett rendelet alapján a juttatás megállapítása és folyósítása írásbeli kérelemre történik az ilyen jellegű ügyekben. A kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál, illetve a MÁV Rt. nyugdíj-igazgatóságánál kell benyújtani, és ezzel egyidejűleg a jogosultság elbírálásához szükséges adatokat, igazolásokat is csatolni kell a kérelmezőnek.
A jogosultsági feltételek fennállását a Központi Kárrendezési Iroda, illetve a jogelődje által hozott jogerős személyi kárpótlási határozata, az elítélés semmisségét és a szabadságvesztés tényleges időtartamát az első fokon eljáró bíróság igazolása igazolja. A folyósító szerv a juttatást megállapító határozatának meghozatala előtt, amennyiben az előterjesztett igazolásokból a jogosultság ténye vagy a szabadságkorlátozás időtartama egyértelműen nem állapítható meg, az adatok pontosítása végett megkeresi a Központi Kárrendezési Irodát. Amennyiben a jogosultság meghatározása a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehetséges, a tényállás megállapításához a Központi Kárrendezési Iroda mellett működő társadalmi kollégium szakértői véleményt ad.
Szeretném hangsúlyozni, hogy a kormányrendelet 2002. decemberi módosítása újabb jogcím beemelésével csak a juttatásra jogosultak körét bővítette. A jogosultság megállapítására, annak folyósítására és a bizonyításra vonatkozó rendelkezések nem változtak egyáltalán.
Tájékoztatom továbbá önt arról, hogy azon megoldási javaslat, amely szerint a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a kérelem elbírálásakor fogadja el bizonyítékul a Központi Kárrendezési Iroda határozatát, illetve a Belügyminisztérium által kiállított hatósági bizonyítványt, természetesen elfogadható és támogatandó, de csak jelezni szeretném önnek, hogy a hatályos normaszöveg ezt pontosan így tartalmazza, azaz ez a hatályos rendelkezés pillanatnyilag is.
Nagyon előreszaladt az idő, így ezért a második kérdésével kapcsolatban azt tudom önnek válaszolni nagyon röviden, hogy a végrehajtási rendelet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), a kormányrendelet nagyon rövid időn belül el fog készülni, az előkészítése folyamatban van.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir