DR. TÓTH JÓZSEF

Full text search

DR. TÓTH JÓZSEF
DR. TÓTH JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt évek politikai életében felértékelődött a régiók szerepe, elkezdődött a régiószinten történő gondolkodás és tervezés. Ebben a regionális tanácsoknak kiemelt a jelentősége, különösen a területrendezési és területfejlesztési kérdések megfogalmazásakor, a pénzügyi források elosztásakor. Működésük magas szintű együttműködést feltételez. Tehát egy olyan jól szabályozott, demokratikus működésű szervezetre van szükség, amely képes a különböző érdekek, értékek integrálására. Az Unióhoz történő csatlakozásunk még inkább felerősíti a regionális tanácsok működésének fontosságát. A területfejlesztésről és területrendezésről szóló törvény rögzíti a regionális tanácsok feladatait, összetételét, valamint a működési költségek forrását.
Sajnos, a tanácsok összetételének meghatározásakor - különösen a főváros és a kerületek esetében - nincs jogszabályi rendelkezés arról, hogy az egyes szavazati jogú képviselők milyen módon kerülnek a tanácsba; másrészt mandátumuk mennyire kötött, azaz a szavazáskor képviselt állásfoglalásuk alkalmával kinek a véleményét képviselik, illetve kötelesek-e képviselni; harmadrészt tartoznak-e beszámolási kötelezettséggel az őket választóknak; negyedrészt visszahívhatók-e; ötödrészt megoldatlan a döntésekről szóló tájékoztatás és értesítés módja, valamint érdeksérelem esetén a lehetséges fellépés rendje. Működésük során nincs garancia annak ellenőrzésére, hogy a költségek mennyiben valósak, nincs eszköz annak kikényszerítésére sem, hogy a valamilyen módon érintett szervezetek a rájuk rótt hozzájárulásokat befizessék.
A hiányosságok között van ok-okozati összefüggés. Az említett ügy fontossága miatt a törvény átfogó felülvizsgálata előtt vagy azzal együtt sem tartom kizártnak a jelzett témák jogszabályi rendezését. Tehát, tisztelt miniszter úr, sürgetem az 1996. évi törvény módosítását és az említett gondok mielőbbi rendezését.
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir