DR. CSILLAG ISTVÁN

Full text search

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nyilván a statisztikában nagyon sok érdekes tanulmányt tudunk közösen folytatni arról, hogy melyik időszaktól melyik időszakig mi mivel függ össze. Ettől most eltekintenék, viszont azt szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy a gáz természetesen éppen olyan árucikk - és éppúgy meg kell fizetni a költségeit -, mint ahogy a mindennapi életünk összes tartozéka. Azonban ahhoz, hogy a lakosság döntő többsége számára meglehetősen drága importált gáz ára ne jelentse a megfizethetetlenséget, rendelkezésünkre áll - vélhetően még egy évtizedig - a hazai kitermelésű gáz is.
(14.10)
Az ebből származó különbözet, tehát az importár és a hazai kitermelésű gáz költségei közötti összeg bányajáradék formájában az új gáztörvény érvényesítése, a piacnyitás esetében is felhasználható lesz arra, hogy ellensúlyozzuk a háztartások esetében a magas importárakat.
Következésképpen a kérdésére azt tudom felelni, hogy az a döntés, amit meghozott a kormány, arra vonatkozik, hogy a kettős védelmet továbbra is megteremtse a fogyasztók, illetőleg az állampolgárok számára. Egyfelől mint fogyasztóknak, próbáljuk meg a monopolistákkal szembeni áremelési törekvéseket visszaverni, és ebben az értelemben mint fogyasztókat védeni őket. Másfelől mint adófizetőket, hiszen abban az esetben, ha ezt nem tennénk meg, kompenzálnunk kellene a jelentős részben még mindig állami tulajdonban lévő magyar gázkitermelő és gázelosztó céget. A kettős védelem pedig lehetőséget ad kompenzációra és a világpiaci árak érvényesítésére is a háztartásoknál. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir