LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országgyűlés az 1995. évi 105. számú határozatában - idézem - a Bács-Kiskun, Pest, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok megyék több mint 8 ezer négyzetkilométernyi területét fenyegető természeti katasztrófa elhárítása, az itt élő közel 700 ezer ember aszálykárokkal sújtott életfeltételeinek javítása érdekében felszólította a kormányt, hogy az 1996-tól 2005-ig terjedő időszakra dolgozzon ki stratégiai munkatervet, cselekvési programot, amely tartalmazza a Duna-Tisza közi terület mezőgazdaságának fejlesztési elképzeléseit, a Duna-Tisza közi homokhátság vízpótlásának részleges, a későbbiekben teljes megoldását, a táj- és környezetvédelem szempontjait.
(12.00)
Ezzel a parlament által elfogadott, immár több mint hetedik születésnapját ünneplő cselekvési programmal mindmáig adósak az azóta hivatalt viselt kormányok. Az eltelt idő alatt a homokhátságon átlagban két-két és fél méterrel, egyes vidékeken négy és fél méterrel is süllyedt a talajvíz szintje. Az ENSZ világszervezete, a FAO egy hosszú távú éghajlat-előrejelzési térképen külön megemlíti a magyar Alföldet, és ezen belül nevesíti a Duna-Tisza közi homokhátságot, és a félsivatag jellegű övezethez sorolta ezt a területet. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szakmailag illetékes szervezetének most közzétett minősítése lehetőséget teremt, hogy Magyarország jó eséllyel pályázzon nemzetközi és uniós pénzügyi alapok területfejlesztési támogatásaira, és így a költségvetés mellett a külső források bevonásával együtt végre megkezdődhet a cselekvési program megvalósítása, a vízpótlást javító víztározók és csatornák építése.
A kérdésem tehát évek óta változatlan: mit kíván tenni a tárca az 1995. évi 105. számú országgyűlési határozat végrehajtása ügyében? Mit kíván tenni a tárca a vízháztartás egyensúlyát megteremtő beruházások elindítása, a Duna-Tisza közén élő 700 ezer ember életminőségének javítása érdekében?
Abban bízom, hogy az évek óta szinte azonos megfogalmazásban föltett kérdésemre végre nem a korábban többször is megismert és elutasított választ fogom megkapni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir