DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony, a segítséget. A szabadságjogok érvényesülését illetően pedig szeretném megismételni - mert úgy látszik, előbb megírta képviselő úr a felszólalását, mint hogy a tényeket és a reggeli újságokat elolvasta volna -, a Civilek a Békéért mozgalom demonstrációja nincsen betiltva (Zaj.), az újonnan beadott útvonalon és helyen ez gyakorlatilag a szervezet szándékai szerint megvalósul, megvalósulhat február 15-én. Amikor az első kérelmét, a bejelentését nem hagyta jóvá, nem fogadta el a rendőrség, bírósághoz fordultak, ahogy ez egy jogállamban, a jogrendszerben szokás, és a bíróság ezt a döntését a rendőrségnek jóváhagyta. Nagyon kérem képviselő urat, hogy ne intézzen támadást az egész jogrendszer ellen (Derültség a Fidesz soraiban.), miközben arról van szó, hogy a politikai támadást a kormánynak vagy konkrétan nekem, a belügyminiszternek célozza.
Képviselő úr, én meg vagyok arról győződve, hogy ma Magyarországon valamennyi intézmény a törvények szerint teszi a dolgát. Meg vagyok arról győződve, hogy annak az alkotmányos szabályozásnak, illetve a gyülekezési törvény azon megfogalmazásának, amely mindösszesen két szempontból enged mérlegelést a rendőrségnek, megfelelően zajlik a joggyakorlat. Ez a két szempont a népképviseleti szervek és a bíróságok működése, illetve a közlekedés rendje. Ha a jogalkotó a gyülekezési törvényben nem tartotta volna fontosnak a közlekedés rendjét mint védendő értéket, nem írta volna bele. Takács Albert, a helyettes ombudsman ezt a témát fejtegette akkor, amikor azt mondta, hogy a gyülekezési jog, illetve a gyülekezési törvény alkalmazása tekintetében, amikor a jogalkotó ezt a szempontot beépítette, vajon mi volt az a védendő érték, amit védeni akart. A helyettes ombudsman úr javaslatsorát a rendőrség körültekintően tanulmányozza (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Az ombudsman nem jogalkotó!), az ő észrevételeit természetesen a gyakorlat kialakításánál figyelembe fogja venni.
Magam pedig azt rendeltem el, hogy azt a szempontsort, amit ilyenkor a rendőrségnek mérlegelni kell, össze kell szedni az eddigi gyakorlatot is elemezve, és azt szeretném tisztán és világosan látni és láttatni a közvéleménnyel, hogy melyek azok a gyülekezési törvényben foglalt értékek, amelyeket a jogalkotó határozott meg, és amelyeket a jogalkalmazónak érvényesíteni kell, amikor a konkrét döntéseit meghozza. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir