KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Ha a felszólalása utolsó egy percét nézem, akkor azt mondom, hogy semmiféle véleménykülönbség nincs köztünk, azonos oldalon állunk. Ön azt mondta, hogy a Magyar Demokrata Fórum a béke oldalán áll, én azt mondom, a magyar kormány, a szocialista-szabad demokrata kormány a béke oldalán áll. Örülök neki, hogy azonos oldalon állunk.
Miben van akkor vitánk? Vitánk van a helyzet értelmezésében; az egyébként igen szép idézet egy evangélikus lelkésztől egy hibás kiinduló pontból vezeti le a következtetést. Azt mondja, hogy nem akar háborúzni Irak ellen, és úgy értettem, hogy ön sem akar háborúzni Irak ellen, hiszen akkor nem idézte volna ezt a részt, mert Irak nem támadott meg minket, ott is élnek öregek, ott is élnek fiatalok. Így igaz.
De vajon Szerbia megtámadott minket? Vajon a boszniai szerbek megtámadtak minket? Ennek ellenére Magyarország nagyon helyesen részt vett, két különböző magyar kormány - hiszen a boszniai háború a Horn-kormány időszakára esett, a koszovói válság rendezése, a béke kikényszerítése az Orbán-kormány idejére esett - mindkét esetben részt vállalt a közös akcióból.
Nem emlékszem, hogy ön akkor fölszólalt volna a magyar részvétel ellen, a magyar hozzájárulás ellen. És nagyon jól tette, hogy nem szólalt fel, mert igaz, hogy a boszniai szerbek minket nem támadtak meg, de gyermekek és öregek sokezres tömegét irtották ki. Igaz, hogy Szerbia nem támadott meg minket, de Szlobodan Milosevics hozzákezdett a koszovói albán kisebbség módszeres kiirtásához. És nem vagyok benne biztos, hogy nem folytatta volna ezt a Vajdaságban, ha a világ tétlenül nézi mindazt, amit Koszovóban csinált.
Vagyis: egyszerű, de nem egészen helyes logika az, hogy ha valaki nem támad meg minket, akkor nekünk semmi közünk a dologhoz. 2001. szeptember 11-e után, ha jól emlékszem, itt, a parlamentben valamennyien elítéltük a terrorista támadást, és ha jól emlékszem, akkor egy párt kivételével, amely azóta már nincs a parlamentben, egyetértettünk azzal, hogy ez az egész civilizált világ ellen irányított támadás volt.
Egyetértettünk, és azt hiszem, most is egyetértünk abban, hogy a terrorizmus ellen föl kell lépni, mégpedig olyan eszközökkel, amelyek hatékonyak, és meg tudják akadályozni azt, hogy a terroristák kényük-kedvük szerint fenyegessék a világot, és oltsák ki ártatlan emberek ezreinek, tízezreinek vagy százezreinek életét.
Ön azt mondta, hogy a magyar kormányfő a törpe kisebbséggel tartott, amikor aláírta ezt a bizonyos levelet. Én azt mondom, hogy ez egyáltalán nem törpe kisebbség, hiszen összesen 22 ország itt Európában, először nyolcan, azután még négyen, majd tízen ugyanezeket a gondolatokat fogalmazták meg. Ráadásul, ha ön figyelmesen elolvassa a levelet - felszólalása előtt sajnos nem tette meg, de remélem, felszólalása után meg fogja tenni -, akkor nem fog benne találni egyetlen mondatot sem, amely a háború mellett foglalna állást.
Ez a levél az euro-atlanti értékek mellett, a transzatlanti partnerség mellett, azaz az Egyesült Államok és Európa együttműködése mellett, az egység mellett foglal állást, és felhívja a figyelmet arra a veszélyre, amelyet Szaddám Huszein minden nemzetközi normát figyelmen kívül hagyó magatartása okoz.
Azt gondolom, képviselő úr, hogy ezzel szemben föl kell lépni. Azt gondolom, hogy békés politikai eszközökkel kell fellépni. De a békés politikai eszközök mögé erőt kell sorakoztatni, különben az semmit sem ér. Hány ENSZ-határozatot láttunk már megcsúfolva, megtagadva, soha nem teljesítve?
A dolog logikája pont fordított. Ugyanis a háborús megoldáshoz egyetlen ország is elég. Az Egyesült Államok katonailag ezt a kérdést meg tudja oldani. Hogy ne kerüljön sor háborúra, ahhoz van szükség egy nagyon széles egységre. Az a levél, amelynek aláírását ön hibásan felelőtlennek nevezte, erről az egységről szól, e mellett az egység mellett áll ki.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir