KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt napokban a BRFK megtiltotta több demonstráció megtartását. Hivatkozás: a közlekedés aránytalan sérelme. Nem kapott engedélyt több, céljaiban egyébként nagyon eltérő szervezet, a Tibetet Segítők Társasága, a Békelánc, a Civilek a Békéért és a Vér és Becsület.
Alkotmányunk szerint a Magyar Köztársaság elismeri a gyülekezés jogát, és biztosítja annak szabad gyakorlását. Korlátozható azonban ez, ha a közlekedés aránytalan sérelmével jár, ha népképviseleti szervek vagy bíróságok működését zavarja, ha bűncselekményre hív fel, vagy bűncselekményt valósít meg, ha mások jogait, szabadságát sérti.
Az világos, tisztelt képviselőtársaim, hogy a közterületen tartott demonstráció kisebb-nagyobb mértékben gátolja a rendezvényen részt venni nem kívánók szabad mozgásához, így a közlekedéshez való jogát. A szabad mozgás alkotmányos alapjoga és a gyülekezés szabadsága közötti összefüggés nyilvánvaló. A hatóságnak arra kell törekednie, hogy az egyik jog gyakorlása a másik jog érvényesülését csak az elkerülhetetlenül szükséges mértékben nehezítse meg.
A kérdés azonban csak a gyülekezés helyszínének, méretének, időpontjának ismeretében dönthető el. Az elmúlt napok eseményei arról győztek meg, hogy rossz gyakorlatot folytat a rendőrség, amikor nem veszi figyelembe például a megelőző évek gyakorlatát, nem törekszik párbeszédre a demonstrációk szervezőivel. Bár hozzáteszem, hogy ugyanez az elvárás megfogalmazódik természetesen a demonstrációk szervezőivel szemben is. Nem állítom, hogy a rendőrség magától politikai szempontokat érvényesít, de éreznie kell, hogy az elvárás vele szemben a két említett jog érvényesítésének összehangolása.
Más a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, a Vér és Becsület szervezet esetében. A kérdés nem az, hogy demonstrálhatnak-e, hiszen egy demokráciában el kell tudnunk viselni a nekünk nagyon nem tetsző nézetek megjelenését is. Az a kérdés, hogy figyelembe véve nemzetközi szerződésekben is vállalt kötelezettségeinket és az európai gyakorlatot is, Magyarország olyan hely legyen-e, ahol a történelem szemétdombjáról előkotort fasiszta nézetek, melyek gyűlöletet szítanak, és sokakban félelmet keltenek, szervezett módon jelenjenek meg, sőt, nemzetközi találkahellyé változzunk.
Tisztelt Képviselőtársaim! A válasz egyértelmű: nem. Nem akarhatjuk, hogy Magyarország ilyen ország legyen. Csakhogy ennek megítélését nem lehet a rendőrségre bízni, és törvényeink nem is bízzák rá. Ezért nem is lehet elvárni a rendőrségtől, tisztelt képviselőtársaim, hogy ilyen ügyekben állást foglaljon, ilyen kérdéseket maga bíráljon el. Mert, tisztelt képviselőtársaim, erre is megvannak az illetékesek, törvényeink pedig világos módon telepítik hozzájuk a feladatokat.
Ezen kérdések megítélésében felelősséggel bír az ügyészség, és természetesen a kérdést végső soron a független bíróságnak kell eldöntenie. Az elmúlt időszakban az ügyészség, bár szerintem egyébként késve, de végül is lépett az ügyben, állást foglalt, és ennek alapján kezdeményezi az említett szervezet megszüntetését. Most a független bíróságon a sor. Ez háríthatja el, tisztelt képviselőtársaim, a szégyent az ország feje fölül.
Az egész ügy pedig arra világít rá, hogy a jövőben az erre illetékes szerveknek fokozottan kell odafigyelniük arra, hogy vajon milyen mértékben toleráljuk az ilyen és hasonló nézetek képviselését és terjedését Magyarországon, érvényt szerzünk-e nemzetközi kötelezettségeinknek, és érvényt szerzünk-e egyébként a Magyar Köztársaság törvényeinek.
(11.20)
A két dolgot tehát együtt kell szemlélni. Igenis, megfelelő helyen, megfelelő időben támogatni kell a demonstrálást, támogatni kell azt, hogy mindenki szabadon kifejthesse a véleményét, másrészt pedig érvényt kell szerezni a törvényekben foglalt korlátoknak.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir