PÁNCZÉL KÁROLY

Full text search

PÁNCZÉL KÁROLY
PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A kormányprogram oktatási fejezete elsősorban a mindenható pedagógiai csodafegyver, az informatika bevezetéséről szólt. A választók megnyugodtak - ha csak ez történik, kár nem esik, sőt még a javára is válhat az oktatásnak. Mostanra azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány szándéka messze más, mint amit a választási és a kormányprogramban a nyilvánosság elé tárt.
A költségvetési törvény vitája során kiderült, hogy a kormány a megemelt közalkalmazotti bérek fedezetét nem akarja odaadni az iskolafenntartóknak. Tette ezt annak ellenére, hogy az ellenzéki pártok mellett az önkormányzati szövetségek és az Állami Számvevőszék egyaránt figyelmeztettek ennek a következményeire: a várható önkormányzati csődökre és intézménybezárásokra. Amitől a szülők, diákok, pedagógusok tartottak, bekövetkezett: sorozatos óvoda- és iskolabezárásokról szólnak a híradások. Szülők, pedagógusok, diákok kényszerülnek arra, hogy tiltakozó demonstrációkkal próbálják megakadályozni intézményük megszüntetését vagy összevonását.
S mindez még nem elég. A közoktatási törvény módosítása, amelyet ön cinikus módon a téli szünet előtt egy nappal, csendben hozott nyilvánosságra az Oktatási Minisztérium honlapján, megszüntetné azt a finanszírozási garanciát, amely biztosítani tudná, hogy az állami támogatások mértéke évről évre növekedjék, a teljes oktatási ráfordításoknak megfelelően. Önök a most érvényes szabályozásból mindössze arra vállalnának garanciát, hogy nem csökken a költségvetési támogatás összege. Ez azt jelenti, hogy 2005-ben akár már 100 milliárd forint is hiányozhat majd az iskolafenntartó önkormányzatok kasszájából, amelyek így további megszorító döntésekre kényszerülnek.
A kormány és a minisztérium most is tétlenül nézi, ahogy Győrtől Zalaegerszegig, Kőbányától Csepelig az életben maradásukért küzdenek az iskolák, óvodák. Sőt, azt bizonygatják, hogy valójában minden rendben van, hiszen létrehoztak egy alapot, amelyből a megszoruló önkormányzatok kiegészítő támogatáshoz juthatnak.
Tisztelt Miniszter Úr! Nem gondolja, hogy önmagában az alap létrehozása bizonyítja, hogy valójában semmi sincs rendben? Tudja ön, hogy ebből az alapból a nagy iskolafenntartó önkormányzatok szinte egyáltalán nem részesedhetnek? Nem gondolja, hogy ön mint oktatási miniszter, felelősséget visel a most kialakult helyzetért? Nem gondolja, hogy amikor az iskolák, óvodák a létükért küzdenek, önnek itthon lenne a helye, és nem Amerikában vagy Voronyezsben?
Az iskolabezárási hullám elindult - a kormány az oktatási programjában nem ezt ígérte. Nyilván ez is hozzájárul a polgárok általános bizalomvesztéséhez. Itt az ideje, miniszter úr, hogy kiálljon a nyilvánosság elé, és őszintén válaszoljon: kíván-e valamit tenni az iskolabezárások megállításáért?
Várom válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir