JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, az önkormányzati bizottság előadója: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Az önkormányzati bizottság 2003. február 10-ei ülésén tárgyalta meg a napirenden szereplő T/2016. számú törvényjavaslatot. A bizottság a vita után egyhangú szavazással döntött, és általános vitára alkalmasnak ítélte a benyújtott javaslatot.
Mint az egyhangú szavazásból következtetni lehet, a bizottságban nagyon nagy vita nem volt a törvényjavaslat fölött, saláta jellege sem került szóba. Úgy gondolom, épp az lenne a hiba, ha a törvényben módosításra kerülő törvényeken nem lenne átvezetve az az egységes szabályozás, amely kell hogy megjelenjen így ebben a kérdéskörben.
Amiről szó volt a bizottsági ülésen döntően, az a gyermekek védelméről, a gyámügyi igazgatásról szóló '97. évi XXXI. törvény módosítása. Egyetértés volt a bizottsági ülésen a szabályozás módjával, azzal, hogy egységes szabályozás kell a pártfogói felügyeletre vonatkozóban. Ebben a témakörben egységesen kell kezelni a feladatot, a szabályozást. Azt is megállapítottuk, hogy nincs visszalépés a gyermekvédelmi törvényben már megfogalmazottakat illetően. Ezt fontosnak tartottuk kiemelni. Nem került sor visszavételre itt, más területen történt előrelépés.
Reméljük, hogy a gyermekvédelem területén is történik előrelépés, ennek lehetősége benne van a törvényjavaslatban, konkrétan az, hogy a megyei, fővárosi gyámügyi hatóságnál ott lesznek a koordinátorok, az ifjúsági koordinátorok, akiknek a munkája jelenthet biztosítékot arra, hogy a fiatalkorúak esetében is az elkövetkező időben a munka színvonalát illetően lesz javulás.
Egy kérdéskört vizsgáltunk még a bizottságban, konkrétan azt, hogy ez a törvény jelent-e új feladatot az önkormányzatok számára. Azt állapítottuk meg, hogy ebből a törvényből új, kötelező önkormányzati feladat nem jelenik meg. Az eddigi feladatok végrehajtását kell ezután is végezni az önkormányzatoknak. Tehát nincs arról szó, hogy új feladat lenne, és az új feladat mellé kellene tenni, annak rendje-módja szerint a finanszírozási kérdést.
Ugyanakkor szeretném itt is elmondani, ami a bizottsági ülésen is fölmerült, hogy ennek a gyermek- és ifjúsági koordinátornak a működése során a megyei gyámhivatalok feladatai között, a 26. §-ban felsorolt feladatok között az a szó, hogy "felkéri" a helyi önkormányzatokat folyamatos tájékoztatásra, programok indítására és a többire, esetleg értelmezhető úgy, hogy ennek a gyámhivatalnak van olyan jogosítványa, hogy felkérheti feladatok elvégzésére az önkormányzatokat.
Az Igazságügyi Minisztérium jelen lévő képviselői is megerősítették, nem arról van szó, hogy itt új feladatokat akarna a gyámhivatal adni. Itt arról van szó, hogy bizonyos kérdésekben felhívja inkább a figyelmet, felhívja arra az önkormányzatokat, hogy milyen lehetőségek vannak egyéb területen, amivel célszerű és jó, ha élnek.
Úgy gondolom, hogy ezt a szót, hogy “felkéri”, talán a törvény végleges szövegében lehetne pontosítani, hogy a látszatát is kerüljük el annak, hogy itt az önkormányzatok újabb feladatot kapnának. A későbbiek során módosító indítvánnyal kísérletet teszünk ennek megváltoztatására.
Végül azt ismétlem meg, hogy az önkormányzati bizottság egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak tartotta, és a parlamentnek is azt javasolja, hogy fogadja el a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir