KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Fontosnak és szükségesnek tartom azt a tényt, hogy az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság megtárgyalta a pártfogókról szóló előterjesztést, hiszen ez a tárgyalás is bizonyítja azt, hogy nem csupán az alkotmányosság kontrollját jelentő jogszabályi eljárás vizsgálatáról van szó, hanem alapvető emberi jogokról.
A jog változása sajátos tükörképe annak, hogy a társadalom hogyan tekint a bűnelkövetőkre, hogy mi a társadalom véleménye a büntetés céljáról és hatékonyságáról. De mutathat jeleket, képet arról is, hogy hogyan fogadja a társadalmi közeg, a társadalmi közösség a büntetését letöltött elkövetőt; hogy fenntartásokkal, gyanúval fogadja-e, hogy az elszigetelésére törekszik, vagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy a bűnelkövető, aki megbűnhődött, visszailleszkedhessen a társadalomba.
A törvények változásait tapasztaltuk a közelmúltban, és biztosan tapasztalni fogjuk a jövőben is. Részben követik a közvélekedés alakulását; kikövetelhet a közvélemény bizonyos jogszabályi változásokat. De sokszor láthattuk azt is, hogy maguk a jogszabályi változások befolyásolják, alakítják a közvélekedést. E törvény nagy esélyének azt látom, hogy nem spontán folyamatokra bízza a közvélekedést követő cselekvés alakulását, hanem a pártfogói szervezet létrehozásával egy szervezett kvázi társadalmi részvételt épít be az ügyészi, bírósági eljárásba és a büntetés letöltése utáni időszakba.
Élvezettel olvastam a törvény általános indokolását, amelyik megkereste ennek a törvénynek a gyökereit a magyar történelmi múltban. És valóban így van, a patronázs jogintézményének megalapítói a magyar liberális demokrácia élenjáró gondolkodói voltak. Hadd tegyem hozzá, az általános indoklásban megemlített két nagy személyiség nevéhez, Eötvös Józseféhez és Deák Ferencéhez, hogy már a Kossuth-féle Pesti Hírlapnak állandó rovata volt a büntető jogalkotás és a büntetőgyakorlat átalakítása, a centralista Pesti Hírlap pedig európai dimenziókba kapcsolta be a bűnözőkkel való foglalkozást, és azt kell mondjam, hogy mindazt, amit Szalay, Csengery és a többiek ezzel kapcsolatban leírtak, az akkor Európa legkorszerűbb gondolkodásával volt egyenrangú.
Úgy vélem, ma ugyanazt kell kimondanunk, amit liberális elődeink kimondtak, hogy a bűnelkövető is ember; ha bűnt követett el, akkor bűnhődnie kell. De ha ember, és ha embernek tekintjük, akkor az eljárás során nem lehet csupán kartotékadat. És kell, hogy legyenek szakemberek, akik megismerik az embert a maga bonyolult lelki alkatával, körülményeivel, előéletével, társadalmi környezetével együtt; akik meg tudják mondani, mérlegelni tudják, hogy a lelki és külső körülmények taszították őt előre a bűnözővé válás útján, vagy éppen ellenkezőleg, megpróbálták visszatartani. Ha ez a pártfogói szolgálat ebben előre tud lépni, akkor ez a jogszabály igen nagy jelentőséggel bír az emberi jogok szempontjából is.
Az emberi jogi bizottság támogatta az egységes pártfogó felügyeleti szolgálat létrehozását, támogatta azt, hogy a fiatalok és a felnőttek gondozása egy szervezethez kerüljön, egyetértett az igazságügyi minisztériumi irányítással, és főleg egyetértett azzal, hogy felkészült szakemberek végezzék ezt a tevékenységet. Miután számos jogi feltételt kellett módosítani, a "saláta" jelzőt ezúttal értelmezni sem tudom, legfeljebb szomorkásan hozzáteszem, hogy a közszolgálati jogviszonyt sikerült ma már olyan bonyolulttá tennünk, hogy egy ilyen egységes szervezet létrehozása szükségszerűen több más jogszabályt érint. Tessék megpróbálni ezt kikerülni; nem lehet.
Az emberi jogi bizottság egyhangúlag támogatta a törvény általános vitára való alkalmasságát.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir