DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Magam is az ipari forradalommal kezdtem volna a felszólalásomat, és onnan vezettem volna le a szabadalmi ügyvivők ma igen fontos tevékenységét, de természetesen nem ismétlem meg ezeket a gondolatokat, hiszen egy ilyen rövid, ötperces hozzászólásban valóban arra van lehetőség, hogy kifejtsem a frakcióm álláspontját.
A szabadalmi ügyvivőkről szóló törvény módosítása némileg összefügg az ügyvédi törvény módosításával. Abból a szempontból függ össze, hogy kénytelenek vagyunk két szempontnak megfelelni, a Magyar Országgyűlés két szempontnak kell hogy megfeleljen egy ilyen törvényalkotás során. Az egyik szempont az, hogy az európai uniós jogharmonizációs kötelezettségünknek eleget tegyünk, azaz biztosítsuk a külföldi ügyvédeknek, illetőleg külföldi szabadalmi ügyvivőknek a magyarországi munkalehetőséget, a magyarországi szolgáltatásnyújtás lehetőségét. A másik szempont, ami szerintem legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, hogy a Magyar Országgyűlésnek figyelembe kell vennie azt, hogy a magyar ügyvédek és magyar szabadalmi ügyvivők a lehető legtöbb jogot kapják meg addig a határig, ameddig még ez az Európai Közösség jogával összeegyeztethető.
Nos, szeretném leszögezni, hogy megítélésünk szerint a szabadalmi ügyvivőkről szóló törvény módosítása esetén sokkal jobban sikerült ezt a két szempontot egyszerre érvényesíteni, jobban sikerült a szabadalmi ügyvivőkre vonatkozó szabályozás esetén a jogharmonizációs szempontok figyelembevétele mellett a magyar szabadalmi ügyvivők érdekeit képviselni.
(14.20)
Éppen ezért frakciónk támogatja a törvény elfogadását. Nem szeretném azt részletezni, hogy melyek az újdonságai ennek a törvénynek, és melyek azok a lehetőségei, amelyekkel valóban élhetnek a magyar szabadalmi ügyvivők is.
Nagyon fontosnak tartom azt, hogy egy olyan többlépcsős rendszert vezet be ez a törvény, amely kapcsán a külföldi szabadalmi ügyvivők bizonyos fokozatokban - eltérő formákban - kapcsolódhatnak be a magyarországi szabadalmi tevékenységbe. Bárcsak az ügyvédeknél is meg tudnánk oldani, hogy egyfajta széles, fokozatos skálája legyen meg azoknak a lehetőségeknek, ahogyan bekapcsolódhatnak, mondjuk, a külföldi ügyvédek a magyar jogi képviseletbe!
Nem kívánom nagyon hosszan elemezni ezt, mert részben rövid az idő, részben pedig egyetértek azzal, amiket az előttem szóló szocialista képviselőtársam is elmondott. A szabadalmi ügyvivői tevékenység, szemben az ügyvédi tevékenységgel, egy viszonylag későn szabályozott tevékenység a magyar jogban, éppen ezért könnyebb is hozzáigazítani az európai uniós gyakorlathoz és az európai uniós joghoz. Ezzel szemben az ügyvédi tevékenységnek jóval nagyobb hagyományai vannak a magyar jogban, valószínűleg ezért is nehezebb az ügyvédi tevékenység szabályait és az érdekeket összeegyeztetni.
Összefoglalva: a kormány és az Igazságügyi Minisztérium a jogharmonizációs szempontok mellett itt megfelelően tudta érvényesíteni a magyar szabadalmi ügyvivők érdekeit. Azt tudom mondani, hogy Magyarország maximálisan kihasználta azokat a lehetőségeket és azt a mozgásteret, amelyet az uniós szabályozás meghagy a magyar jogalkotó számára.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir