DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Azért kértem szót talán kicsit szokatlan módon, hiszen ennél fontosabb törvényjavaslatok vitája végén sem kértem szót, mert úgy gondoltam, hogy a vitában minden olyan dolog korábban elhangzott, amely egyértelművé, világossá és tisztává teszi mindenki számára, hogy mi a kormányzat álláspontja, s a vitából ez jól kiderülhetett.
Most azért kértem mégis szót, mert két dologra szeretnék kitérni e törvényjavaslat kapcsán. Az egyik dolog az, amellyel szeretném még egyszer ennek a törvényjavaslatnak a jelentőségét méltatni. Nem azért, mert mi terjesztettük elő, hanem mert egyébként is úgy gondoljuk, hogy az úgynevezett deregulációs tevékenységnek, amelyet egyébként Gyimesi képviselő úr nagyon pontosan körülírt, igenis nagy jelentősége van a jogalkotás folyamatában. Ez egy negatív jogalkotási tevékenység, amely hozzájárul ahhoz, hogy az egyébként nagyon nehezen áttekinthető magyar jogrendszer is a jogkereső állampolgárok és szakemberek számára világosabbá, átláthatóbbá és tisztábbá válhasson. Ez mindannyiunknak érdeke kell hogy legyen - egyébként jogharmonizációs kötelezettségünk is.
Ha megengedik, nagyon röviden szeretnék arra utalni, hogy amikor, mondjuk, elkészülnek az Európai Bizottság éves jelentései a magyar jogközelítéssel kapcsolatban, akkor gyakran felmerül az, hogy túlzottan bürokratikus a hivatalok működése, és nehezen lehet jogot érvényesíteni Magyarországon. Ennek a negatívumnak nyilván részese az, hogy túlzottan sok olyan jogszabály van még ma is forgalomban és hatályban, amelyek régen idejétmúltak, jogi hatás már nem fűződik hozzájuk, érdemben megfelelő rendelkezéseket nem tartalmaznak. Most egyébként elsősorban ilyen technikai deregulációról van szó, de a deregulációs tevékenységnek nagyon fontos része, hogy megvizsgáljuk az egyébként érdemi rendelkezéseket tartalmazó, de elavult, meghaladott jogszabályok hatályon kívül helyezését is. Ezért úgy gondolom, ilyen jellegű negatív jogalkotással időről időre ebben a parlamenti ciklusban is találkozhatnak majd a tisztelt képviselő hölgyek és urak, azaz visszatérünk még hasonló jellegű törvényjavaslatokkal a Ház elé.
A másik dolog pedig azok a módosító javaslatok, amelyekről éppen az imént Gyimesi József képviselő úr beszélt. Enyhén szólva furcsa volt azt hallani, hogy politikai szándékot sem nélkülöző kormányzati szándékot vél felfedezni amögött, hogy hatályon kívül helyezzük például a Sztálin érdemeit méltató törvény hatályon kívül helyezéséről szóló törvényt.
(14.40)
Két dolgot nem szabad semmiképpen sem összekeverni. Egyrészt ezek a jogszabályok jogtörténeti emléket képeznek, még ha ezeket idézőjelbe is lehet tenni, sajnálatos emléket képeznek néha, de része a magyar történelemnek mindezen jogszabályok sora, hiszen nemcsak ez, hanem még jó néhány más olyan jogszabály is van, amelyre sem ma nem vagyunk büszkék, sem akkor nem örültünk, amikor hatályban voltak, és még a mi életünkben is volt jó néhány ilyen jogszabály. De más dolog valamit a jogtörténet részének tekinteni, a jogtörténet részeként kezelni, és más dolog az, hogy a magyar hatályos jogszabályok sorában illik-e ilyen törvényt fenntartani.
Az a veszély, amelyre a képviselő úr a módosító javaslatainak az indokolásában is utalt, és most is elmondott, nevezetesen, hogy nem ismerheti meg az utókor ezeknek a jogszabályoknak a nagyon tanulságos sorsát, tartalmát, nem áll fenn, hiszen ezeket a törvényeket nem feltétlenül a hatályos CD-jogtárak megnyitásával, egyébként könyvtárakban, korabeli magyar közlönyökben, de elektronikus formában is és papíron megjelenő formában is egyaránt meg lehet találni. Azaz bárki, ha ezeknek a jogszabályoknak a tartalmát szeretné megismerni, akár még országgyűlési vitáját is, természetesen megteheti. Ez azonban nem jelenti azt, hogy indokolt fenntartani a jogrendszer részeként egy ilyen jogszabály szerepeltetését, mert ez semmilyen előnnyel nem szolgál, csak hátránnyal, nincs helye elavult és egyébként jogi hatás kiváltására alkalmatlan jogszabályoknak a magyar jogrendszerben.
Úgyhogy azt szeretném közölni önnel, képviselő úr, hogy bizony, ha találunk még, máskor is elő fogunk hozni ilyen törvények hatályon kívül helyezésére vonatkozó indítványt, ezzel azonban semmilyen tekintetben nem sértjük a történelem érdekeit, hiszen a történészek, jogtörténészek, de bárki ezután is megismerheti ezeket a jogszabályokat, és ez így van rendjén, hogy megismerhessék. Nagyon remélem, hogy ez nem lesz majd akadálya annak, miután ebben nem tudunk egyetérteni, hogy a parlamentben ülő összes frakció támogassa majd a törvényjavaslatot, mert én eddig a vita során sem és korábban sem találtam olyan indokot, amely a támogatást bármilyen módon megkérdőjelezné, és nagyon remélem, hogy ebben is egyetértés fog majd közöttünk kialakulni.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir