DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A napirend előtti felszólalást jelző dokumentum azt a címet hordozza, hogy "A vidék, a gazdák az igaz szóra várnak". Ha ön, képviselő úr észlel ilyen igényt, akkor valószínűleg nem tette volna meg mostani felszólalását. Sőt, legszívesebben arra kérném Karsai képviselőtársunkat, hogy ismételje el az ő napirend előtti fölszólalását. Ugyanis abban nagyon világos tényekkel mondta el azt, hogy melyek azok az alaptételek, amelyek az európai uniós csatlakozást követik.
Ön azt mondja, hogy nagyon nagy a bizonytalanság a vidéken élő emberekben. Amennyiben önök folyamatosan keltik ezt a bizonytalanságot, akkor lehet, hogy egy idő után el is fogják érni.
A magyar kormánynak egy nagyon világos agrárpolitikája van, amely agrárpolitikának az a lényege, hogy a vidéken az embereknek ugyanolyan megélhetési lehetőségük legyen, mint a városokban.
Ön a kérdésében, hogy miért nincs elragadtatva a vidék Magyarországa az európai uniós csatlakozástól, egy hamis tételt állít. Az emberek nem elragadtatva kell hogy legyenek az európai uniós csatlakozástól, hanem az embereknek élniük kell az európai uniós csatlakozás kínálta lehetőségekkel, és majd az eredményeiktől lesznek elragadtatva.
Ön ígérgetésnek minősíti a költségvetést, a költségvetésben föllelhető számokat. Kérem szépen, történelmi csúcson van a magyar költségvetésben az agráriumra fordított összeg. Soha ilyen összeg nem állt a vidék és az agrárium rendelkezésére. És ön panaszolja, hogy a többletsegítség, sőt még az Európai Unió által hozott, ezen kívüli többletsegítség pályázatok útján lesz majd esetleg elnyerhető.
Kérem tisztelettel, önök, mivel semmit nem biztosítottak az agráriumnak, ezért nem is volt szükség pályázatra. Azonban szeretném emlékeztetni önt, tisztelt képviselő úr, hogy az ön korábbi kormányának az ígéreteit, amihez egyébként nem rendelt költségvetési forrást, például azt a bizonyos 100 milliárd forintos gazdahitelt, ez a kormány folyósította.
Szeretném emlékeztetni önt, képviselő úr, hogy az a szemfényvesztés, amit önök egyébként ebben a programban véghezvittek, 6 ezer embert érintett, falvanként maximum kettőt. Önök ezt nevezték a vidék teljes körű boldogságának. Ehhez képest ez a kormány még a tavalyi esztendőben a lehetőségeket megtoldotta egy 60 milliárd forintos hitelkönnyítéssel, egészen pontosan hitelelengedéssel, ami 105 ezer gazdát érintett az önök 6 ezrével szemben. (Font Sándor: A téeszeknek.)
Végezetül, tisztelt képviselő úr, ön a földalapra célozgatott, amikor azt mondja, hogy ez a kormány arra buzdítja az embereket, hogy adják el a földjüket. Ön is tudja nagyon jól, hogy ez a törvény egy meghatározott életkor fölötti embereknek adja azt a lehetőséget, idős embereknek adja azt a lehetőséget, hogy ha már nem bírja és nem kívánja művelni a földjét, elkótyavetyélni sem akarja a földjét, akkor azt járadékra válthassa.
Ami ön szerint nagyon-nagyon nem jó, azzal a program meghirdetését követő három napon belül 4 ezren kívántak élni, és ez a szám naponta ezres nagyságrendekkel bővül. És, tisztelt képviselő úr, még szeretném emlékeztetni önt arra, hogy melyek azok a földek, amelyeket ezek az idős emberek úgymond eladnak. Ezek pici, apró parcellák; olyan pici, apró parcellák, amelyeknek a létrehozásában önöknek nagyon-nagyon nagy műve volt. Az, hogy a gazdaságosan művelhető területeket önök egy hosszas, fáradságos munkával szilánkokra verték, darabokra verték. A világon szerintem nincs is olyan ország, amelyben az egy birtokosra jutó földnagyság olyan pici lenne, mint Magyarországon. (Font Sándor: Lengyelország.) Nem, Lengyelországban a duplája. Az önök politikája vezetett oda, hogy ez az ország még az Európai Unió segítségével is csak hosszú évek alatt fog tudni azokon a romokon úrrá lenni, amit önök okoztak.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir