DR. KISS ELEMÉR

Full text search

DR. KISS ELEMÉR
DR. KISS ELEMÉR, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Európai Unióhoz történő csatlakozás jelentősége elengedhetetlenné teszi, hogy az állampolgárok megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek annak hatásairól, a lehetőségekről és kihívásokról, annál is inkább, mivel népszavazás keretében ők és csakis ők döntenek a csatlakozás kérdésében.
A Magyar Országgyűlés integrációs nagybizottsága 2003. február 10-én tartott ülésén el is fogadott egy nyilatkozatot a Magyar Köztársaság európai uniós csatlakozásáról 2003. április 12-én megrendezésre kerülő népszavazás döntésének történelmi jelentőségéről. (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) A dokumentum a következő időszakban a parlamenti pártokat, illetve a kormányzatot érintő közös kommunikációs technikákat, tennivalókat fogja át, különös tekintettel a népszavazás előkészítése érdekében teendő lépésekre.
A nyilatkozat alapján a következő konkrét feladatok hárulnak a kormányra… (Folyamatos zaj.) - időm van… Mindenki számára elérhető módon nyilvánosságra kell hozni a csatlakozási tárgyalások eredményeit, a teljes csatlakozási szerződés hiteles, magyar nyelvű fordítását. Közzé kell tenni a csatlakozási tárgyalások következményeiről és azoknak a gazdaságra és a társadalom különféle csoportjaira gyakorolt hatásáról készített hatástanulmányokat. Intézkedési tervet kell készíteni a csatlakozás által esetlegesen hátrányosan érintettek támogatására.
A nyilatkozatban a parlamenti pártok egyebek között vállalták: az állampolgárokkal folytatott párbeszéd keretében mindent megtesznek azért, hogy az Európai Unióról minél pontosabb összkép alakuljon ki, és eloszlatják az uniós tagsággal kapcsolatban a közvéleményben élő tévhiteket. Megjegyzem, a tájékoztatási feladatok teljesítésekor ügyelni kell arra, hogy az állampolgárokat közvetlenül érintő ismeretek álljanak a folyamat középpontjában, és a tájékoztatás legyen közérthető. Az állampolgárok európai uniós ismereteinek bővítése során alapvető érdek, hogy a társadalom egészét megszólítani képes közszolgálati műsorszolgáltatók, a Magyar Televízió, a Duna TV, a Magyar Rádió és a nemzeti hírügynökség kiemelt szerepet kapjanak. Az ezzel kapcsolatos feladatok ellátásához az érintett szervezetek ugyanakkor költségvetési többlettámogatást igényelnek. A határozati javaslat szerinti támogatás azt a célt szolgálja, hogy ezt a kiemelt tájékoztatási szerepet a műsorszolgáltatók magas színvonalon és hatásfokkal tudják betölteni.
A kormány az eddig kifejtettekre tekintettel javasolja, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány 500 millió forint, a Hungária Televízió Közalapítvány 180 millió forint, a Magyar Rádió Közalapítvány 120 millió forint, a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság pedig 100 millió forint költségvetési többlettámogatásban részesüljön.
Az európai uniós csatlakozás kiemelt fontosságára és a népszavazásig rendelkezésre álló idő rövidségére tekintettel kérem a tisztelt Házat a javaslat megvitatására és elfogadására.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir