DR. LÁSZLÓ CSABA

Full text search

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az interpellációjában felvetettek közül az értelmezhető kérdésekre próbálok meg válaszolni (Felzúdulás a Fidesz soraiban.), a nemzetközi szekta és a pszichobiznisz az én értelmezésemben nem tartozik ezek közé.
A magyar állampolgárok és vállalkozások adózással kapcsolatos adatait az adóhivatal nap mint nap elmenti. Ez egyébként minden normális és nagy informatikai rendszer működtetésénél természetes. A mentés célja, hogy bármely kritikus esemény bekövetkeztekor, magyarán adatvesztés esetén a hiányosságok pótolhatóak legyenek. Könnyen belátható, hogy elképesztő biztonsági kockázatot jelentene, ha a hivatal nem így járna el. A lementett adatokat kettőtől négy hétig terjedően őrzik, a friss mentések után felülírják a korábbit. Négy hétnél régebbi időpontból ezért általában nincsenek adatai ilyen mentésben az APEH-nek.
Úgy gondoltam, és ma is úgy gondolom, jó dolog, ha a hivatal megőrzi az adatállomány egy olyan változatát, amely a kormányváltáskor érvényes állapotot tükrözi. Ez azért lehet praktikus, mert ennek alapján ellenőrizhetővé válik, hogy mely hivatali vezető idején mi történt az APEH-ben, ki kinek az adataiba nyert betekintést, milyen adatokat töröltek. Ahogyan a korábbi APEH-elnökök ténykedését most nem lehet egy ilyen vizsgálatnak alávetni, úgy Király László György minden lépése ezek után ellenőrizhetővé válik. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Így van.) De a kormányváltás idején érvényes adatok megőrzését nemcsak a jövőbeli ellenőrzések lehetőségének megteremtése indokolta. Szükségessé tette a mentést az is, hogy az előző APEH-vezetés idején több magyar állampolgár, jellemzően akkori ellenzéki vagy az akkori ellenzékhez közel álló személyek adatait ellenőrizték a hivatalban, sőt felvetődött egyes adatok törlésének lehetősége is. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Csúsztatás!) Ilyen körülmények között mindenképpen meg akartuk teremteni annak lehetőségét, hogy bizonyítani tudjuk, mi nem piszkáltunk bele az adatokba. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Pfuj! – Kiszedtétek az egészet!)
Tisztelt Ház! Ha ezek a körülmények nem intettek volna különös óvatosságra, akkor is elrendeltem volna az adatmentést, mert úgy vélem, egy normális átadás-átvételi procedúrának ez is része. Ezzel teljes mértékben egyetértett a kormány is és a miniszterelnök úr is. Éppen ezért a legtöbb közhivatalban hasonló mentést rendeltek el az érintett szakminiszterek. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) A mentés során az adatokat mágneses adathordozóra rögzítették, és ezek az adathordozók azonnal bekerültek az APEH titkos ügykezelésének rendszerébe. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Ez szigorúbb kontrollt jelent, mint maga az informatikai rendszer. Azon - természetesen titoktartási kötelezettség mellett - naponta több ezer ember dolgozik, míg ehhez csak indokolt esetben, csak a titkos ügykezelés szabályainak aláírással történő elfogadása után férhet hozzá bárki. Tehát hangsúlyozom még egyszer: az APEH működő rendszerét több ezer ember használja naponta, és több százezer adózó adataihoz férhet hozzá. Az APEH titkos ügykezelési rendszerében pedig dedikáltan, egy megfelelő helyen őrzik ezeket az információkat.
Ami az ön által említett céget illeti: a közbeszerzés szabályai alapján olyan céget kértek fel a vizsgálatok auditálására, amely megfelelő szakemberekkel rendelkezett ahhoz, hogy megállapíthassák, a nemzetközi szabványoknak megfelelően történtek-e vizsgálatok. Ez a cég nemhogy megfelelő referenciákkal rendelkezik, hanem vezetője éppen az a személy, aki Magyarországon egyedül jogosult olyan, nemzetközileg is elfogadott bizonyítvány kiállítására, amelynek birtokosa hasonló informatikai audittevékenységet folytathat a világ bármely pontján. Megbízásuk alapján nemcsak nem férhettek hozzá sem az APEH teljes adatbázisához és az azt működtető rendszerek egészéhez, hanem még azokat az egyébként ténylegesen adótitkot tartalmazó információkat is csak szoros kontroll alatt kaphatták meg és használhatták fel, amelyekre ténylegesen szükségük volt feladatuk elvégzéséhez.
A konkrét kérdésekre. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Szakmai indokok indokolták…

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir