DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Külügyminiszter Úr! Nehéz dolga van mostanában a külügyminiszternek: kezelni kellett a nyolcak levele által kiváltott reakciókat, mondjuk, Prodi úrét vagy a német kormányét, arról a csekélységről nem is beszélve, hogy a magyar változat szövege és aláírói nem egyeznek meg a Timesban megjelent szöveggel és aláírókkal; meg a 4. cikkely, meg nem is folytatom, ez elég sok nehézség ahhoz, hogy egy viszonylag aprónak tűnő dolog elkerülte a reakció sorsát. Arra a rádióbejelentésre gondolok, amelyben Eörsi Mátyás felajánlotta, hogy ő lenne a legalkalmasabb személy az első EU-biztos posztjának a betöltésére, és cserébe azonnal fölkínálta az SZDSZ szavazatait a köztársasági elnöki választás MSZP-s jelöltje számára.
Tisztelt Miniszter Úr! Én ezt az ajánlatot három szempontból elfogadhatatlannak tartom: erkölcsileg, mert még nem volt meg a népszavazás, korai még az osztozkodás; szakmailag, hiszen nem lehet tudni, hogy milyen típusú emberre, milyen feladat ellátására kell vállalkoznia az első magyar EU-biztosnak; harmadjára pedig az a problémám, hogy noha jól tudjuk, hogy az EU-biztosok nem a hazájukat képviselik, hanem egy szakfeladatot látnak el a bizottságon belül, mégis 2004 és 2009 között szimbolikus megjelenítői lesznek Magyarországnak, hiszen minden tagállam egy biztost fog küldeni a bizottságba.
Méltányos és igazságos lehet tehát az, hogy ez a személy széles körű társadalmi elfogadottságot és támogatást kapjon Magyarországtól, ez nem pártalkuk kérdése. Az SZDSZ egyébként, azt hiszem, a kedvezménytörvény kapcsán és sok más alkalommal is eléggé bizonyította azt, hogy egy ilyen konszenzust egy SZDSZ-es jelölt mögé (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) nehéz kiállítani.
Miniszter Úr! Volt-e háttéralku, vagy Eörsi Mátyás egyéni ötletét hallottuk az Info Rádióban? (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir