BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Köszönöm interpellációját, mert ez alkalmat ad számunkra, hogy felhívjuk a figyelmet az interpellációban rejlő néhány tárgyi tévedésre.
Kezdjük rögtön a számolási hibákkal! Ha elfogadnám, hogy általában a közös költségek 25 százalékkal növekednek az áfakörbe való beemeléssel, akkor sem tudnám matematikailag értelmezni azt a formulát az ön interpellációjában, hogy ez 30 százalékkal emeli meg a közös költségeket. De tárgyszerűen az sem igaz, hogy a közös költségek áfája általában változott. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Infláció!)
A valóság az, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy a közös költségek között a túlnyomó többség áfája változatlan maradt; változatlan maradt a karbantartási díj; változatlanul hagytuk az áfatörvény vonatkozásában a felújítási alapot; a szemétszállítás díja, a víz- és csatornadíjak, a költségek, például az áramköltségek áfája változatlanul maradt. Tehát tételesen nem igaz, hogy a közös költségek tekintetében ezek ezentúl áfakötelezettek lesznek a korábbihoz képest. Még egyszer hangsúlyoznám: ahol volt áfa, az maradt meg változatlanul, egyetlen új áfanövekedést sem vezettünk be ezen a területen.
Van olyan területe a közös költségnek, ez kétségtelen tény, amelyben a tárgyi áfamentesség változott, és az általános kulcs szerint kell a jövőben adózni, ez pedig a közös képviselet díja, ez viszont az összes költségeknek mindössze 10 százaléka lehet. Tehát ha arányaiban nézzük, hogy mennyivel növekedett az áfatörvény változásainak következtében a közös költség díja, akkor ez legfeljebb 2,5-3 százalékos lehet, nem pedig 30 százalék, ahogy a képviselő úr interpellációjában jelezte.
Mindezek alapján a valóság az, hogy az új szabályozás leginkább számlázástechnikai változást jelent, hiszen ezt az áfát ki kell mutatni, illetve a szövetkezetek esetében az áfát vissza is lehet igényelni. A számlázásra történő átállás nem hathat újdonságként a lakásszövetkezetek számára, tekintve, hogy érdekképviseleti szervük, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége, azaz a LOSZ, az adóhivataltól már 2001. július 9-én tájékoztatást kapott a számlázási kötelezettségekről, és ezt az álláspontot saját, belső terjesztésű lapjában, az Otthonunkban 2001 októberében közzé is tette. A Pénzügyminisztérium 2002. márciusi levele ezt erősítette meg.
Nem állja meg a helyét az sem, hogy nem voltak érdemi tárgyalások. A lakásszövetkezetek megkeresésére 2002. október 16-án részletes szakmai egyeztetés zajlott le a Pénzügyminisztérium illetékes főosztályai, az adóhivatal és a LOSZ képviselői részvételével; a PM a szövetség valamennyi felvetésére megadta a szakmai választ. Az érdekvédelmi szervezet az egyeztetés eredményéről, a teendőkről tagszervezeteit körlevélben 2002. december 5-én, majd az Otthonunk 2003. januári számában tájékoztatta; a körlevél egy példányát a Pénzügyminisztérium is megkapta a lakásszövetkezetek országos képviseletétől. Erre a választ haladéktalanul, 2003. január 31-én megküldtük, az Adó és Ellenőrzési Értesítőben pedig 2003. február 20-án jelenik meg az ezzel kapcsolatos APEH-iránymutatás. A hivatkozott összefoglalóban erre fel is hívtuk a Lakásszövetkezetek Országos Tanácsának figyelmét. Kérem válaszom szíves tudomásulvételét. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir