DR. GÁL ZOLTÁN

Full text search

DR. GÁL ZOLTÁN
DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP), a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Ígérem, hogy a rendelkezésemre álló időn jóval belül fogom elmondani a rövid indokolását ennek a rövid törvényjavaslatnak.
Arról szeretnék csak beszélni, hogy milyen motivációk húzódnak meg a Doszpot Péter képviselőtársammal közösen benyújtott törvényjavaslat mögött. Egyrészt egyfajta jogi pontosítás szándéka, gondolok itt mindenekelőtt a Hszt. pótlékrendszerére, amely nem tartalmazza a veszélyes tűzoltói pótlékot, és nem tartalmaz egyéb veszélyességi pótlékot, és a törvény hatálybalépése óta tudjuk, hogy itt a tűzoltók körül komoly vita alakult ki, hogy hogyan, miképpen fizessék a veszélyességi pótlékot.
Fizettek eddig is, de ennek nem volt igazán törvényi háttere, most megteremtődik a törvényi háttere, és javaslatunk szerint a pótlék nagysága is jelentősen növekszik a jelenlegihez képest, fejenként mintegy 500 forinttal, és eldől az a vita, hogy mikor jár ez a pótlék. A javaslat szerint mindig jár ez a pótlék annak, aki olyan munkakörben van, hogy ez a pótlék megilleti, aminek a meghatározását a javaslat az illetékes miniszter hatáskörébe utalja. Ez egyszerűen szólva azt jelenti, hogy az a tűzoltó, aki jogosult a veszélyességi pótlékra, ezt a pótlékot akkor is megkapja, ha egyébként tűzesethez nem vonul.
Tehát a motiváció egyik oka az volt, hogy ezt a helyzetet törvényileg rendezzük, a másik pedig - ha lehet ezt a kifejezést használni - egyfajta jogharmonizáció. Mindjárt hozzáteszem, hogy nem az Európai Unióval kapcsolatos jogharmonizációról van szó, hanem egyszerűen arról, hogy néhány területen, így a honvédség hivatásos állományánál és egyéb fegyveres testületek hivatásos állományánál az úgynevezett felsőfokú végzettségűek minimálbérének a jogi háttere nem volt meg, most a javaslatunk ezt megteremtené.
Ezenkívül néhány apróbb, inkább szociális jellegű módosítást tartalmaz a javaslatunk, ami már régen megérett, és aminek az anyagi fedezete az illetékes tárcáknál a 2003-as költségvetésben rendelkezésre áll. Tulajdonképpen ezek a gondolatok vagy motivációk vezettek bennünket, amikor ezt a törvényjavaslatot benyújtottuk.
Felvetődik, hogy miért nem a kormány nyújtotta be ezt a törvényjavaslatot. Én magam is úgy vagyok vele, hogy az ilyen típusú jogalkotásnak nem vagyok túlságosan nagy híve, de ezt a javaslatot még a költségvetési vitában nyújtottuk be, hiszen ahhoz kapcsolódott, de a költségvetési vita menetében erre már nem került sor, ezért tárgyaljuk most a javaslatot.
Mindezekre figyelemmel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a Doszpot Péter képviselőtársam által beadott törvényjavaslatot megvitatni és támogatni szíveskedjék.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir