DR. GÁL ZOLTÁN

Full text search

DR. GÁL ZOLTÁN
DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Azt hiszem, jobb, ha most röviden válaszolok, és akkor ezzel a téma tárgyalása az Országgyűlésben befejezhető, és csak a szavazás lesz remélhetőleg hátra, hacsak képviselőtársaim módosító indítványokkal nem bombázzák szét a javaslatot, de az elhangzottak szerint ez nem nagyon várható.
(17.00)
Nagyon röviden: a támogató szavakat köszönöm. Van néhány kérdés, amiben, úgy hiszem, félreértés van. Ilyen az, hogy miért nem a kormány nyújtotta be ezt a javaslatot. Tisztelt Körömi képviselőtársam - ugyan elment, de azt hiszem, ő is a második ciklusát tölti a parlamentben - nagyon jól tudja, hogy egy költségvetési vitában sok minden előfordul. Itt most az fordult elő, hogy a költségvetési törvény, amely sok törvényt módosított, nem nyitotta meg a Hszt.-t, tehát ezeket a kérdéseket egy külön törvényjavaslatban kellett előterjeszteni. Ez volt az oka annak, hogy képviselői indítvány formájában jelent meg, nem pedig az, hogy a minimálbér polgári kormány általi emelésének egy ilyen utólagos elismerése fejeződik ki, és ezt a kormány nem akarta megtenni, ezért mi ilyen galád módon, hátulról tesszük meg ezt a javaslatot. Semmi ilyen motiváció nem volt az elgondolásunkban. Mondom, egyszerűen az fordult elő, hogy nem volt megnyitva az itt érintett törvényjavaslat módosítása, ezért csak képviselői indítvány formájában lehetett megtenni.
Ha megnézik az indítványt: december 9-én lett ez benyújtva, tehát szerettük volna ezt a költségvetéssel együtt tárgyalni, de nem került rá sor. Tehát semmi más, elismerés, beismerés vagy manipuláció ilyen értelemben nincs abban, hogy képviselői indítvány formájában kerül ez ide. Bár mindjárt hozzáteszem - ezt említettem a bevezető hozzászólásomban is -: függetlenül attól, hogy milyen oldalon ülök a parlamentben, nem vagyok lelkes híve az ilyen típusú törvényalkotásnak, ezt szeretném hozzátenni. De előfordulhatnak olyan szituációk - mondom még egyszer -, amelyek ezt szükségessé teszik. Ilyennek ítéltem meg most ezt a helyzetet.
Ami pedig a tartalmi kérdéseket illeti - ahogy ezt Jauernik képviselő úr említette -: a leglényegesebb anyagilag is, és az érintett kört tekintve is a tűzoltóság veszélyességi pótlékának a törvénybe való beépítése. Hadd mondjam el, tisztelt Országgyűlés, anélkül, hogy itt most valamifajta különleges vitát szeretnék gerjeszteni, hogy a tűzoltóság veszélyességi pótlékának törvényi alapját a már itt sokat emlegetett polgári kormány szüntette meg, és került át egy kormányrendeletbe, aztán belügyminiszteri rendeletbe, aztán a Tűzoltóság Országos Parancsnoksága című valamibe, vagyis kitették a tűzoltóságot annak, hogy ezt a pótlékot éppen a lehetőségek - azt nem akarom mondani, hogy kényük-kedvük - szerint alakítsák. Ezt a helyzetet szünteti meg most a javaslat, a törvényben meghatározott százalék erejéig biztosítja ezt a pótlékot, és a most fizetett pótlékhoz képest - attól függően, hogy éppen hogyan számolják - 1500 vagy 500 forintos emelkedést fog jelenteni az érintettek számára.
A fegyveres testületeknél, illetőleg a honvédségnél a minimálbér valóban egy kisebb kört, talán néhány embert érint. De elsősorban a jogharmonizáció, vagyis a jogrendszer egyfajta összhangjának a megteremtése húzódik meg elsősorban a javaslatban, mert ha már ilyen a jogi szabályozásunk, hogy különböző törvényekben vannak - és azt hiszem, ez természetes - köztisztviselők, fegyveres testületek, honvédség, akkor ezek között bizonyos összhangot meg kell teremteni. Itt hadd jegyezzem meg Mécs Imre képviselőtársamnak, hogy nekem egy kicsit ellentétes a véleményem azzal, amit ő említett, nevezetesen, hogy egységes törvény keretében kellene szabályozni mindazoknak a jogviszonyát, akik az állam kenyerét eszik. Nekem meg pont az a tapasztalatom vagy meglátásom, hogy még a hivatásos állományra vonatkozó egységes törvény kereteit is szétszedi a gyakorlat, és lehet, hogy még ezt is meg kell bontani, és külön a honvédségre és esetleg külön a rendőrségre egy szolgálati törvényt alkotni.
Ehhez rögtön hozzáteszem, hogy istenigazából én azt szeretném, hogy egy következő törvény ne ilyen hosszan sorolja fel a különböző pótlékokat. Valamifajta olyan bérrendszert talán ki lehet találni, ami kiszámíthatóbb, és nem pótlékok sokaságából jön össze a jövedelme vagy a fizetése a rendőrnek, a tűzoltónak és bárki másnak, hanem a törvény alapján kiszámítható módon és biztosított módon. Ma tényleg előfordul, hogy éppen a pótlékok sokasága miatt egyik hónapról a másikra nem tudják az emberek, hogy mennyi fizetésük lesz, mert vagy beleesnek egy olyan szórásba, amikor túlóra és sok minden összejön, vagy nem. Tehát ez nem biztos, hogy jó rendszer, de ma tulajdonképpen ez van, és ennek hosszú történeti előzménye van ezeknél a testületeknél. Nagyon remélem, hogy egyszer talán egy átláthatóbb és világosabb illetményrendszere lesz a fegyveres testületeknél és a honvédségnél hivatásos vagy más minőségben dolgozóknak. Érdemes lenne ezen gondolkozni.
Egyébként pedig a javaslatot támogató véleményeket ismételten megköszönve kérem, hogy a szavazásnál is ezt a véleményt a tisztelt képviselőtársaim érvényesítsék.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir