KÖRÖMI ATTILA

Full text search

KÖRÖMI ATTILA
KÖRÖMI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Azt gondolom, megvan annak az oka, hogy miért nem a kormány nyújtotta be ezt a javaslatot törvénymódosításra, miért két képviselő úr a kormánypárti padsorokból. Ennek egy oka lehet, hogy egymás között leszögezhetjük, ennek a törvényjavaslatnak a polgári kormány két nagyon jelentős intézkedése ágyazott meg, nevezetesen a minimálbér jelentős emelése 19 500 forintról 50 ezer forintra a ciklus végéig. Ha ez nem történt volna meg, nem javasolhatnák, hogy a fegyveres szerveknél is legyen 100 forintos a diplomás minimálbér. A másik pedig, hogy a polgári kormány a rendszerváltás óta példátlan mértékű illetményemelést - még mindig nem elégséges, de példátlan mértékű illetményemelést - hajtott végre mind a köztisztviselői karon, mind pedig a hivatásos állományon belül, magyarul, amikor pótlékokat számolunk, akkor mindig a megemelt illetményekre vetítve kell ezt érteni. Tehát ez a polgári kormány két jelentős javaslata és végigvitt szándéka az alapja ennek a benyújtott javaslatnak.
Egyébként nem ezekkel a szavakkal, de világos érveléssel maga a Belügyminisztérium bizottsági ülésen jelen lévő képviselője is ezeket erősítette meg, hiszen ő is azt mondta, hogy a jelen törvénymódosítás apró korrekciókat hajt végre a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak, valamint a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak vonatkozásában, szinkronba hozza a diplomás minimálbér szabályozását a köztisztviselőkre vonatkozó minimálbér szabályozásával, amely úgy tudott 100 ezer forint lenni, hogy a polgári kormány 50 ezer forintra emelte az előző ciklusban a minimálbért. Ez az egyik kérdés.
A másik kérdés: a belügyi irányítás alatt álló fegyveres szervek tekintetében módosítja a pótlékokat. Való igaz, hogy a tűzoltó szolgálati pótléknak, amit bevezetnek, a kihatása 150-200 millió forint erre az évre körülbelül, azonban itt is tudni kell, hogy ennek az az oka, mármint hogy viszonylag ilyen alacsony összegről van szó, tehát a költségvetéshez képest alacsony összegről van szó, hogy a tűzoltók jelentős része most is kapott egyéb címen veszélyességi pótlékot. Tehát ez tulajdonképpen átalakul, és csak azt a pénzt kell megfejelni, ami eddig is bent volt a rendszerben ilyen pótlék címén. Ettől még természetesen nagyon fontos, és ezek az emberek várják ezt a pótlékemelést, ezt el kell ismerni.
Visszatérve egy pillanatra még a diplomás minimálbér szabályozásának kérdéskörére: a kérdés az volt, hogy van-e ma olyan tiszt akár a Magyar Honvédségnél, akár a rendvédelmi szerveknél, fegyveres szerveknél, aki főiskolai végzettségű, tehát tiszti beosztásban dolgozik, és akit ez érint, vagyis 100 forint alatt keres ebben a pillanatban. Magyarul: az volt a kérdés, hogy mennyire aktuális probléma. A törvényi szabályozás persze normatív, de mégis érdekes lehet, hogy mennyi embert érint ez. A Belügyminisztérium képviselője világossá tette, hogy a felmérések szerint ez kevesebb, mint egy tucat, később azt mondta, néhány tucat embert érinthet a Belügyminisztériumnál, és itt is néhány ezer forintról van szó, hogy 100 ezer forintra kiegészítsék a bérüket. De itt is hozzá kell tenni, hogy ettől számukra nyilvánvalóan nagyon fontos ez a kérdés.
(16.50)
Magyarul, ő is azt mondta, inkább szinkron szabályozásról van szó, egy szimbolikus jellegű normatív szabályozásról, amely nem túl sok embert érint, nem túl jelentős összegben, a munkájuk még ennél jelentősebb összegű illetményemelést is indokolttá tenne, de mégiscsak viszonylag kis számú körre vonatkozik ez a fajta szabályozás. Azt mondta a minisztérium képviselője, hogy az a része a javaslatnak, amely a diplomás minimálbérre vonatkozik, néhány százezer forintos tételt jelent a költségvetésben, és az egész nem is indokolja a költségvetés módosítását, mert ki tudják gazdálkodni azok a tárcák, illetve azok az intézmények, akikre ez a javaslat vonatkozik. Úgy gondoljuk mi is, hogy a szándék jó és tiszteletre méltó, szimbolikus értéke van, de a szimbolikus érték ellenére vagy azzal együtt mindenképpen néhány tucat vagy néhány száz személynek javulást hoz az életszínvonalában, ezért támogatni illik.
Én azonban mégiscsak annak örülök, hogy ezzel a javaslattal csak sikerült elismerni, hogy a polgári kormány minimálbérre vonatkozó politikája és a tiszteletdíjakat emelő politikája fontos volt, és erre alapozva önök most be tudták nyújtani ezt a javaslatot.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir