MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkári Kar! Úgy gondolom, hogy nagyon jó, fontos és hézagpótló törvényjavaslatot nyújtott be két tudós kollégám. Úgy gondolom, hogy ennek mind a szellemisége, mind a konkrét tartalma és a konkrét intézkedései olyanok, amelyek megerősítik a hivatástudatot a fegyveres testületekben, jelesül a honvédségben is, de a tűzoltóságban és a többi fegyveres testületben is, a hivatástudatukat erősíti és növeli. Én a legfontosabbként emelném ki a többi mellett, amit itt képviselőtársaimról hallottam, hogy itt egy nagyon határozott lépéssorozat indult meg azért, hogy valóban hivatásuknak érezhessék ezek a férfiak és nők, akik ezeket a nehéz szolgálatokat vállalták, hogy a közösség érdekében, az ország érdekében, a nemzet érdekében akár az életüket is föláldozzák.
Fontos az, hogy a hivatás felé lép ez a dolog, hiszen rendkívül fontos az - és konszenzus van abban -, hogy a fegyveres erők hivatásos személyekből álljanak, a hivatás pozitív és jó értelmezésével olyan férfiak és nők, akik minden erejüket, munkájukat és akár az életüket is áldozzák a közösség védelmében. Hadd mondjam el azt, hogy valamikor a középkorban a nemesek voltak azok, akik a munkamegosztásban ezt a feladatot ellátták, tehát az új kor új nemesei közé kell sorolnunk a szó erkölcsi értelmében mindazokat, akik tényleg akár életüket is kockáztatva a közösséget védik.
In concreto: bizonyos kiegyenlítés is tapasztalható a köztisztviselőkre és a közalkalmazottakra vonatkozó kedvező szabályok tekintetében. Hadd mondjam el Fehér Józseffel közös Steckenpferdünket, hogy 1912-ben a Magyar Királyságban egységes szolgálati törvény volt mindenki számára, aki az állam kenyerét ette, tehát a baktertől kezdve a fináncon keresztül a hadseregtábornokig és a tengernagyig. Ez később széttagolódott, de úgy gondolom, hogy valahol össze kell ezt hoznunk, és ki kell egyenlítenünk a dolgokat, és a specifikumoknak megfelelően a fegyveres erők tagjait adott esetben bizonyos pluszpótlékokban is kell részesítenünk.
Külön kiemelem azt, amit már többen mondtak, hogy végre a tűzoltók számára fixen biztosított lesz a pótlék. Méltatlan, csúnya viták folytak, csúnya munkaügyi perek, és elkeserítették azokat az embereket, akiknek egyre nehezebb körülmények között kellett a munkájukat elvégezni. Nemcsak szeptember 11-ére gondolok, hanem a technikai haladás következtében olyan hihetetlen sokfajta veszélynek van kitéve egy tüzet oltó vagy egy szerencsétlenségnél eljáró tűzoltó és más személy, hogy valóban megérdemelnek minden támogatást. Bízom abban, hogy ez a 22,5 százalékos pótlék a kezdő lépés, hiszen a pótlékok felsorolásánál az előző pontban a különleges vegyi anyagokra, gázokra, atomsugárzásra, a korpuszkuláris sugárzás s a többire vonatkozó veszélyeztetettséget 45 százalékos pótlékkal kívánja honorálni az egyébként kitűnő előterjesztés.
Nagyon fontos, bár a sorok között megbúvó megállapítás, hogy ezentúl a fegyveres erők tagjainál nem lesz előfeltétel a sorkatonai szolgálat abszolválása, teljesítése. Ez azt jelenti, hogy teljes mértékig koncentrálunk az önkéntes hivatásos hadseregre, azt építjük, azt készítjük elő, és mindazokat a jogi buktatókat és döccenőket, amelyek még a törvényeinkben benne vannak, kiirtjuk. Úgy gondolom, az is helyes dolog, hogy egy rugalmas elemet épít be a törvényalkotó páros a törvényjavaslatba azáltal, hogy a minisztereket bízza meg azzal és elég tág vagy kellően tág hatáskörrel, hogy szabályozzák a pótlékok és a jogosultságok rendszerét.
Mindezeket egybevéve progresszívnek tartjuk ezt a szabályozást, és a Szabad Demokraták Szövetsége nemcsak támogatja ennek az elfogadását, hanem javasolja is a Ház minden tagjának, hogy igennel szavazzon.
Köszönöm a türelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir