DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR

Full text search

DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR
DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Érdeklődéssel vártam az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény megjelenését és az ebben leírtakat. Bár csalódnom kellett, hiszen az eredeti törvényt már a múlt évre ígérték, és mivel a múlt év helyett csak ebben az évben tárgyaljuk ezt a nagyon fontos törvénytervezetet, félelmeim vannak, hogy az ebben az évben megjelent törvény késésben lesz azon termékek irányában, amelyeknek a szabályozását hivatott szolgálni. Félek attól, hogy a törvényt kísérő rendelettervezetek késése súlyosan befolyásolni fogja az ez évi étkezési búza és a kukorica garantált és intervenciós árának a megállapítását.
A törvény közös piaci szervezetre utal, és ilyen megfogalmazás is szerepel a törvénytervezetben. Bár Magyarország ma még nem tagja a közös piacnak, ezért csodálkozom, hogy ilyen meghatározás szerepelhet a törvényben. Hasonlóképpen a törvény használja a piaci zavar fogalmát, de nem határozza meg, mit ért e fogalom alatt. Hiszen e fogalom lehet akár mennyiségi, akár minőségi, akár ár vagy akármilyen más piaci tényező. A törvény részletes indoklásában említésre kerül, hogy ez mindössze egy kerettörvény, de amennyiben kerettörvény, csatolni kellett volna hozzá a rendelettervezetet is. Nem tudom, hogy a rendelettervezet mit tartalmaz, hiszen ehhez a törvényhez a rendelettervezetet nem csatolták. Hiányosnak tartom, hogy a törvény termékpálya-bizottságokról is említést tesz, de a Magyarországi Gazdakörök Országos Szövetséges érdekes módon egyik termékpálya-bizottságba se fér bele.
A törvény egyik paragrafusának 15. pontjában megjelenik az export-visszatérítés fogalma, amely a költségvetési törvényben meghatározott forrás figyelembevételével állapítható meg. A 2003-as költségvetési törvényben az export-visszatérítés fogalma mint olyan nem szerepel. A törvény hatálya alá tartozó termékekre - hús, gabona, tej - intervenciós felvásárlási árat, alapárat és minimumárat hirdettek meg. Felteszem a kérdést: ezenkívül más termékekre vajon meghatározhatóak lesznek-e hasonló árkategóriák?
A törvény rendelkezik a fizetési határidő meghatározásáról, illetve a beszerzési ár alatti értékesítési tilalomról. Nem világos számomra, hogy ilyen szerződések esetében, amelyek hosszú távúak, amelyek több évre voltak kötve a törvény életbe lépése előtt, mennyire tudják majd a törvényt alkalmazni. Amennyiben a csatlakozás után megszűnnek azok a minimális vámtételek és vámtarifák, illetve a vámnál lévő regisztrációk, amelyek egy termény mennyiségét kísérték, felteszem a kérdést, hogy az FVM-ben működő hivatal hogyan fogja tudni koordinálni ezt az árumozgást.
Ezen aggályaimmal a törvénytervezetet szükségszerűnek tartom, de sajnos ez a törvénytervezet számtalan ponton támadható, számtalan pontban nem világos, tehát félő, hogy azt a hatást nem fogja teljesíteni, amire meg lett alkotva.
Köszönöm a szót. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir