HERBÁLY IMRE

Full text search

HERBÁLY IMRE
HERBÁLY IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A T/1870. számú törvényjavaslat egy nagyon fontos törvényjavaslat. Fontosságával egyetértek, hiszen ez a törvény jelentősen meghatározza a vidéken élő termelők, a feldolgozók, de a felhasználók viszonyait is az agrárágazattal. Fontosságával mások is egyetértenek, de rendkívül sok kétség merül fel a törvénytervezettel kapcsolatban. Én ezeknek a kétségeknek egy részével egyetértek.
A kétkedők egy része azt mondja, hogy ez a törvényjavaslat elkésett, késésben van. Igen, ezzel egyet kell érteni, hisz az elmúlt 13 esztendőben, mióta áttértünk a piacgazdaságra, évenként 2-3 alkalommal, ciklusonként akár 10-15 alkalommal is hozzányúltunk az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényhez. El kell tehát fogadnunk, hogy egy kicsit elkésett ez a törvénytervezet, de most már a sok-sok apró módosítás helyett teljesen új alapokra helyezi azt a szabályrendszert, amely alapján működhet a mezőgazdasági termelés, feldolgozás és kereskedelem. Persze, ez a késés nem a mostani kormány, a mostani előterjesztők hibája, sokkal inkább egy olyan mulasztás, amely kormányokon átível, amely a magyar agrárium presztízs- és piacvesztését, amely sok más egyéb problémát, túltermelést és termékhiányt okozott az elmúlt években.
Mások azt mondják, hogy egy nehezen végrehajtható törvénytervezet van előttünk. Ez is igaz. Ebben való felelősségünk közös, hisz a jelen lévő képviselők jó részének komoly szerepe van abban a leépülésben, amelynek az eredménye a szakmaiság visszaesése, a tervszerűségre, a közgazdasági kategóriák figyelembevételére való törekvés hiánya jellemzett.
Mások azt mondják, hogy sok olyan dolog van ebben a törvényben, amely vitatható, nehezen megvalósítható, és amelyre hiába próbálunk hatástanulmányt kérni, ugyanis hatása nem modellezhető. Ilyen például a 30 napnál nem hosszabb fizetési határidőnek, valamint a beszerzési ár alatti ár tilalmának a törvénybe való iktatása. Ezeket az üzleti kapcsolatokat jelentősen befolyásoló szabályokat a termelő és feldolgozó vállalatok nyomására, javaslatára építették be a kodifikátorok, azt várva tőle, hogy azok az anomáliák, amelyek a termelő-, feldolgozóüzemek, valamint a nagy üzletláncok viszonylatában felmerültek, minimalizálhatók lesznek.
Alkotmányos az intézkedés bevezetése? Kiszámítható az intézkedés hatása? Nem okoznak ezek a lépések további bonyodalmakat, újabb anomáliákat az agrárium vonatkozásában? Pontos, megfellebbezhetetlen választ nem tudunk ezekre a felvetésekre. A jó szándék, a jóakarat, a megoldásra való törekvés a kiindulás alapja, a még jobb megoldás a közös bölcsességben, a jobbító szándékú ötletekben, a javító módosító indítványokban ölthet testet.
Sokan azt mondják, hogy vannak olyan előre látható problémák, amelyekkel a gazdálkodóink nehezen fognak majd megbirkózni. Meg kell ugyanis tanulni tervezni, nyilvántartást vezetni, piacosan gondolkodni. Azzal védekezni saját, jól felfogott érdeke ellenében, hogy a nyilvántartás túlságosan bonyolult lesz, és ezért nem lesznek majd képesek az abban foglaltakat elvégezni, enyhén szólva butaság. Meg kell tanítani a gazdálkodókat, meg kell tanulni a gazdálkodóknak saját érdekükben alkalmazni a korszerű nyilvántartási, számítástechnikai eszközöket, ismereteket és azok kezelésének szabályait. A törvény végrehajtási szabályzatait, a kormány- és miniszteri rendeleteket úgy kell megalkotni, hogy a kodifikáció során, de inkább azt megelőzően vegyék figyelembe az érintettek véleményét, a termékpályák elvárásait és véleményét.
Úgy gondolom, hogy mindezek figyelembevételével ez a törvénytervezet végre elindíthatja a magyar agrárgazdaságot azon a pályán, amelyen az 1997-es, az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvényben az előző kormány elgondolta. Javaslom a tisztelt Háznak, hogy ezt a törvénytervezetet tárgyalja meg, és a szükséges módosításokkal majd fogadjuk el mindannyiunk boldogulására.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir