PÁSZTOHY ANDRÁS

Full text search

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! Már nem akarom húzni a szót, de az általam tisztelt Pap János képviselőtársam felvetésére két-három gondolattal reagálnék.
A mezőgazdaságban az alapprobléma valóban az, hogy nem egy hosszú kitekintésű stratégia mentén történt a tulajdoni szerkezet átalakítása, az üzemi struktúra, a földbirtok-politika, a támogatáspolitika és a piacszabályozás kialakítása. 1992-ben, pontosabban 1991-ben kezdtük meg az átalakítást, hektikusan, cikcakkokban, és most isszuk annak a levét. Professzor úr, Horváth képviselőtársam említette a kaliforniai példát. Nekem is volt szerencsém Kaliforniában meg Dániában is járni; Dániában olyan stratégia mentén építették fel az agrárstruktúrát az 1800-as évek közepétől, hogy a termelő kezében van a 24 millió sertést feldolgozó vágóhíd, a finanszírozó bankrendszer meg a kereskedelmi rendszer is. Na de ott ez 150-160 év alatt alakult ki! Nálunk meg minden legyen, csak ne a szövetkezet, meg ne az, ami volt, hanem valami új! Úgyhogy 1991-92-ben 1945-47-re visszatérni ilyen gazdaságtörténeti, agrártörténeti fejlődés után kicsit ellentmondásos volt, és nem bölcsen - mint a németek a keleti agrárgazdaság átalakításakor - a kialakult struktúrából, lehetőségből, feltételrendszerből indultunk ki, hanem valami politikai lila ködből, és ennek következtében történt az, ami történt a magyar mezőgazdaságban.
Tudom, késő, hogy most, 2003 februárjában foglalkozunk ezzel a törvénnyel, már régen kellett volna - mondjuk, úgy a kilencvenes évek eleje táján.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir