HALÁSZ JÁNOS

Full text search

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Támogatjuk ezt a törvénymódosító javaslatot, és örülünk, hogy alapvetően csak technikai jellegű módosításról van szó. Emlékezhetünk rá, sokat beszéltek a szocialisták arról, hogy át kell gondolni ezen törvény alapvető módosítását, örülünk, hogy erre nem kerül sor; nem is kerülhet, mert ez egy átgondolt és alapos törvényi szabályozás. A törvényt előkészítő szakemberek 2000-ben, 2001-ben alapos előkészítő munkát végeztek, 14 európai ország idevágó törvényi szabályozását tanulmányozták. Ezt figyelembe véve az európai normáknak megfelelő törvény született 2001-ben.
Ez a törvény a regionalitás elvén alapul, és integrálja a műemlékes, a régész és a műtárgyvédelmi szakmákat. Szerencsére nem is változtat ezen ez a módosítás. Amin változtat, azt pedig támogatjuk. Debreceni képviselőként külön öröm számomra, hogy a melléklet módosításával technikailag is rendeződik a Debreceni Egyetem templomépületének a református egyháznak történő térítésmentes átadása. A komáromi erődrendszer esetén fontosnak tartjuk, hogy a harmadik elem, a Csillag-erőd is bekerülhet ebbe a listába, és szerepel most már a mellékletben, és támogatjuk a Hadik-palota sorsának minden értelmű rendezését.
A javaslat szól a településrendezési tervek úgymond szakhatósági eljárásáról is, azaz arról az elemről, ami szakhatósági eljárásként szerepelt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hatáskörében. Ezt most kiveszi a törvény az Örökségvédelmi Hivatal hatásköréből. Megjegyzem, annak idején ez a szakma igénye volt, hogy így legyen, kiderült, hogy ez így nem működik jól, kiderült a működés során, hogy ez módosításra szorul. Most úgymond ezt a hibát javítja ki ez a módosítás, de fölhívom arra a figyelmet, hogy kell keresnünk egy másik megoldást, a példák azt mutatják, hogy erre is szükség van, szükség lesz.
(18.50)
A javaslatot tehát támogatjuk. Tudni kell, hogy az a melléklet, ami ehhez a törvényhez tartozik, több mint 300 tételből áll. Most négy ilyen mellékletet módosítunk. Azt hiszem, ez szerencsés is, helyes ezek módosítása, éppen ezért ezt támogatja a Fidesz-frakció is.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir