KOCSI LÁSZLÓ

Full text search

KOCSI LÁSZLÓ
KOCSI LÁSZLÓ, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az önök elé terjesztett törvényjavaslat lehetővé teszi számomra, hogy röviden szóljak annak tartalmáról. A mindössze két paragrafusból álló normaszöveg a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény részben technikai jellegű pontosítására, részben pedig egy új műemlékké nyilvánításra tett javaslat.
(18.40)
A változtatások egy része tehát korábbi pontatlanságok kiküszöbölését szolgálja. Ilyen a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély környezetében elhelyezkedő, a műemlék épületek között 2001-ben tévedésből megjelölt ingatlanok kiemelése, valamint a 2. §-ban említett törvényi szövegrész törlése. Ilyen a komáromi erődrendszert érintő módosítás is, amely az együttes elválaszthatatlan harmadik tagját, a Csillag-erődöt is beemeli a védett műemlékek körébe. Ez remélhetőleg növeli esélyeinket a világörökségi helyszínné nyilvánítást illetően is.
Tisztelt Ház! A Debreceni Egyetem templomépületének a református egyház részére történő átadása jogszabályi kötelezettségünk. Ennek teljesítését mindeddig az akadályozta, hogy a szóban forgó ingatlan a kizárólagos állami tulajdonban tartandó műemlékek listáján szerepelt. Ezt a rendelkezést kívánjuk most módosítani annak értelmében és annak érdekében, hogy a tulajdonjogot az ÁPV Rt. haladéktalanul átengedhesse a magyarországi református egyház számára.
Végül egy új műemléki ingatlan felvételére is sor kerülhet a javaslat értelmében. A Múzeum utca 7. szám alatt található egykori Hadik-palota 1875-ben épült, és mai formáját 1912-ben nyerte el. A reprezentatív épület legtöbb részletében a mai napig megőrizte eredeti kialakítását. A kulturális tárca közérdeknek tekinti és különösen indokoltnak tartja a józsefvárosi palotanegyedben, a Nemzeti Múzeum környezetében található ingatlanok védelmét, valamint azok megfelelő hasznosítását.
Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy javaslatunkat annak tárgyalása során támogatni és a benyújtott formában elfogadni szíveskedjék.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir