LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Egyetértek államtitkár úr minden mondatával, azonban egy lényeges dologról nem beszélt, s erre szeretném fölhívni a tisztelt Ház figyelmét. Ugyanis valóban a törvényjavaslat részben korábbi elírásokat, hibákat korrigál, s ebből a szempontból technikai jellegű törvénymódosításnak tűnik.
A lényeges kérdés azonban számomra az, és ebben fontos döntést hoz most a tisztelt Ház, hogy a kulturális örökség nem csupán tárgyak öröksége, hanem szellemi kincseink öröksége is egyben. Ezt azért hangsúlyozom, mert a törvénytervezet 1. §-ának (2) bekezdése szűkszavúan csak kiterjeszti a műemléki védettséget a Budapest, Múzeum utca 7. szám alatti Hadik-palotára. A rövid indoklás, ahogy ezt megfogalmazta államtitkár úr is, a műemlékvédelem szempontjait sorolja fel, holott a szellemi örökségünk megvédését is megemlíthette volna. Egyetértek ugyanis azzal, hogy a jövőben a Nemzeti Múzeum műemléki környezetében lévő ingatlanok sorsára az eddigieknél több figyelmet kellene fordítani, mivel a közelmúltban ezt a műemléki környezetet súlyosan megzavaró, megbontó irodaházak felépítésére adtak itt engedélyt.
Azzal is egyetértek, s erről beszélt államtitkár úr, hogy a Hadik-palota belső tere is maradjon műemlék, mivel - idézte államtitkár úr is az indoklást - a reprezentatív, iparművészeti igényességű kandallókkal, stukkókkal, tükrökkel díszített belső terek és térszerkezetek, valamint a díszlépcsők megőrizték eredeti kialakításukat.
Egyvalamit azonban nem említett az indoklás, mégpedig azt, hogy ezt a környezetet a hely szellemisége érdekében, ahogy a régiek latin kifejezéssel mondták: a genius loci fennmaradása érdekében is meg kell védelmeznünk. A műemlék épület ugyanis a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Budapesti Szervezete keretében működő Kossuth Klubnak ad otthont, s múltja alapján a Kossuth Klubot is a nemzeti kulturális örökség védett intézményének kellene tekinteni. Már a megalakulása is különleges történelmi körülmények között történt. Az 1953. évi létrehozása a Nagy Imre-kormánynak azzal a szándékával függött össze, hogy a tudományos ismeretterjesztés előadásai révén nyisson a Rákosi-korszakban háttérbe szorított értelmiség irányába.
Ezt a tudománypolitikai nyitást politikai nyitás is követte, és a Kossuth Klub volt az 1956. évi forradalom és szabadságharc szellemi műhelyét megteremtő Petőfi Kör működésének a színhelye 1955-ben, '56-ban. A forradalom előestéjén, október 22-én este Nagy Imre személyesen is részt vett a kör ülésén. A hatvanas, hetvenes években a Kossuth Klub a politika számára a tilalom és a tűrés határán vagy éppen megtűrt kultúrának helyet adó rendezvényekkel, a Tiszatáj, a Vigília és más folyóiratok, műhelyek írásait ismertető estekkel szolgálta a magyar művelődést, de itt kaptak otthont az 1968. évi gazdasági reformokat továbbvinni szándékozó gazdaságpolitikai vitakörök és előadás-sorozatok is.
Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum véleménye szerint ez a törvénytervezet fontos előrelépést tesz a Múzeum utca 7. szám alatti épületben rejlő kulturális érték megőrzése érdekében, és ez nagyon nagy eredmény az elmúlt esztendők küzdelmeire visszatekintve. De ez a lépés még nem elegendő. Biztonságba kerül kulturális örökségünknek ebben az épületben rejlő anyagi vetülete is, de a már említett hely szelleme, a genius loci még nincs védve, hiszen nem a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat tulajdonában áll az épület.
Azt reméljük, hogy a kulturális tárca vállalja az erőfeszítéseket a Kossuth Klub eredeti helyszínen történő további fennmaradása, azaz történelmi és kulturális örökségünk egy pótolhatatlan helyszínének a megmentése érdekében. A tervezet indoklása egyébként utal erre, és nagyon bízom abban, hogy végre valami fordulat történik a hosszú, több mint évtizedes történetben is.
Ezekkel a gondolatokkal a Magyar Demokrata Fórum támogatja ezt a törvénytervezetet.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir