LASZTOVICZA JENŐ

Full text search

LASZTOVICZA JENŐ
LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány szép teljesítményt tudhat maga mögött. Kimagasló a teljesítménye tehetetlenségben és tehetségtelenségben.
Most, kilenc hónap után meg kell állapítani, hogy még három területen maradandót alkotott: pökhendiségben, arroganciában és az emberek megfélemlítésében. (Derültség az MSZP soraiban.) Mert minek nevezzük, ha nem kormányzati arroganciának, pökhendiségnek és megfélemlítésnek azt, amit a sajtóban lehetett olvasni, hogy az adóhivatal az utóbbi időben több utazási irodától is az utazni, pihenni, nyaralni vágyó magyar állampolgárok, családok adataira kíváncsi? Milyen adatokat kér, milyen céllal, és ez milyen következményekkel járhat? Az adóhivatal a vonatkozó törvényekre hivatkozva követelte az utazást befizetők nevét, címét, a befizetés időpontját és a befizetett összeget 2002-ben és 2001-ben.
A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége szerint ilyen eddig még soha nem volt. Jogászok szerint azonban az adóhatóságnak nincs törvényi felhatalmazása, hogy az adózók meghatározott körére vonatkozóan általános nyilatkozattételi kötelezettséget rendeljen el. Alapvető emberi joga mindenkinek a mozgás szabadsága, ezt az alkotmány is rögzíti. Azt, hogy ki, merre, mikor, hova kíván elutazni, csak a pénztárcánk és a családi kassza határozza meg. De úgy látszik, most már a szocialista kormány apparátusa is szeretne beleszólni abba, hogy a szabadidőnket hol, merre, mikor töltjük. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint a törvény nem értelmezhető úgy, hogy a magánszemélyek adatait kiadhatnák az utazási irodák.
Fontos megjegyezni, hogy az elmúlt hetekben óriási botrány robbant ki már az APEH-hel kapcsolatban. Lemásolták az APEH adatbázisát, amely azután már bárhova elkerülhetett, akár itthon, akár külföldön. Ezzel vissza lehet élni. Csintalan Sándor volt szocialista képviselő hazaárulásnak nevezte ezt a tettet. (Derültség az SZDSZ soraiban.) Magyarországon évente több millió ember utazik külföldre, és sokan évekig gyűjtik a szükséges pénzt. Az utazási irodáktól kért adatokkal az adóhivatal magánszemélyeket, cégeket és különféle indokkal zaklathat, sőt ha továbbgondoljuk, akkor adócsalási eljárásokat is kezdeményezhet indokolatlanul. Az emberekben ezután a félelem és a bizonytalanság is eluralkodhat. Hiszen ilyen alapon megnézheti az APEH, hogy ki, mikor, milyen színes televíziót vagy videót vásárol. Kolláth György alkotmányjogász szerint az utazási irodáktól kért adatgyűjtés ügye súlyosabb, mint az adatátmásolási ügy, pedig az MSZP a választási kampányában nyugalmat és biztonságot ígért az állampolgároknak.
Tisztelt Államtitkár Úr! Miért hivatkoznak tévesen az államigazgatási eljárásról szóló törvényre? Miért akarják megfélemlíteni az utazni vágyókat, és számoltak-e ennek gazdasági következményeivel, az utazási irodáknak okozott kárral? Milyen további intézkedéseket tervez a kormány a lakosság megfélemlítésére?
Várom a válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir