MANNINGER JENŐ

Full text search

MANNINGER JENŐ
MANNINGER JENŐ (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Az új kormány színre lépésekor biztosan voltak olyanok, akik abban bíztak - hallva a választási ígéreteket, mégpedig az MSZP ígéreteit -, hogy az új kormány majd jó kapcsolatokkal rendelkezik - állítólag jó kapcsolatokkal rendelkezik - a külföldi üzleti világban, és ez majd Magyarország előnyére válik.
Leginkább a francia kapcsolatra gondoltak, Medgyessy Péter miniszterelnök francia kapcsolataira. Azóta már tudjuk, hogy a Peugeot autógyár nem Magyarországra jött, ellenben van olyan francia cég, amelynek tevékenysége valóban új lendületet kapott az MSZP-SZDSZ-kormány színre lépése óta; annak ellenére, hogy a cég mérete, ereje, nemzetközi volta nem indokolná ezt, nem lenne rá szükség, úgy tűnik, ismét különleges kedvezményeket élvez. Ez a francia kapcsolat persze aligha a magyar költségvetésnek, a magyar beruházóknak hasznos, annál hasznosabb lehet viszont a francia multinacionális cégnek. Úgy látszik, a francia kapcsolat tehát megvan, de csakúgy, mint sok minden más, egy irányba látszik csak működni.
Mennyit ér a jó kapcsolat? Nem jönnek a francia beruházók, ebben nem sikerült eredményeket elérni, ellenben a kivitelezésben, a munkák elosztásában jók a régi kapcsolatok. Így nem csoda, ha a Bouygues cég bent van a Ferihegyi repülőtér felújításának nyertesei között. Mint ismeretes, ennek a cégnek a Budapest Sportaréna késedelmes átadása miatti 1,5 milliárdos kötbér helyett némi kedvezményért az új kormánynál csak 600 milliót kell fizetnie. A legújabb hírek szerint pedig a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fel akarja kérni most más multinacionális céggel együtt - mint az M5-ös autópálya kedvezményezettjeit - az autópálya építésének folytatására.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérem, válaszoljon arra a kérdésre, igaz-e az, hogy az M5-ös tulajdonosaival szoros kapcsolatban álló multinacionális cégek fogják tényleges versenyeztetés nélkül továbbépíteni az M5-ös autópályát. Mennyibe fog ez kerülni? Miért van most erre szükség, amikor 2003 végén lejár a koncessziós szerződésben foglalt opciós jog, azaz 2003 decembere után végre lehetőség nyílna arra, hogy bárki, talán egy magyar vállalkozás is megnyerhesse a továbbépítés, a kivitelezés jogát? Most, amikor a korábbinál kedvezőbb helyzetben tárgyalhatnak a koncessziós autópálya-társasággal, évente több milliárd forintot takaríthatnának meg, már csak azért is, mert most már sokkal kedvezőbben vennének fel hitelt.
Miért csak egy irányba működik a francia kapcsolat? Miért kell olyan cégeket tényleges versenyeztetés nélkül, külföldi cégeket megbízni a beruházások építésével, akik már más beruházásnál komoly kötbért kellene hogy fizessenek? Miért csak a magyar adófizetők szempontjából előnytelen szerződéseket tudnak kötni az MSZP-SZDSZ-kormányzat idején, úgy, mint a Ferihegyi repülőtér esetében, az M5-ös autópálya koncessziós ügyeinél; miért kívánják ezt a gyakorlatot folytatni?
Várom válaszát. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir