DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Full text search

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A békességet, a nyugalmat, a jobb megélhetést, az egészségügyi ellátás nagyobb biztonságát várják a nyugdíjasok az uniós csatlakozástól, családjuk, gyermekeik, unokáik számára pedig a boldogulás, a gyarapodás új lehetőségeit remélik.
(13.40)
Így összegezhetjük azokat a jogos igényeket, amelyeket az idős korosztályok fogalmaznak meg. Felteszik azt a kérdést, hogy a csatlakozás küszöbén milyen a magyar nyugdíjas-társadalom valósága. Válaszunk az, hogy erőfeszítéseink ellenére is több tekintetben méltánytalan; méltánytalan ahhoz képest, hogy az idősek ma élő közössége kétszer felépítette az országot, felnevelt, útjára bocsátott fiatal generációkat, akik diplomával, nyelvtudással rendelkeznek, magabiztos, egyenjogú polgárai lesznek Európának.
A nyugdíjasok érdekvédelmi szervezeteinek az a véleménye, hogy kormányaink nem mindig tettek meg mindent az időskorúak helyzetének javításáért. Kormányunk azonnal hozzálátott ahhoz, hogy lehetőségeinkhez képest javítsunk az időstársadalom anyagi helyzetén.
A 19 ezer forintos egyszeri nyugdíj-kiegészítés, amit 3 millió 150 ezer nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kapott meg, 60 milliárd forintot juttatott el hozzájuk.
2002 júniusában az Országgyűlés elrendelte az indokolatlanul megszüntetett, méltányosságból történő nyugdíjemelés visszaállítását. Ennek indokoltságát alátámasztja, hogy több mint 800 ezer kérelem érkezett, ezeknek a kielégítésére két év alatt 1,3 milliárd forintot fordítunk. Ez az intézkedés mint méltányossági lehetőség csak folyamatosan érvényesülhet, hiszen jelenleg 1,2 millió azoknak a száma, akiknek havi ellátása nem éri el a 40 ezer forintot, és körülbelül 150 ezerre tehető a 20 ezer forint körüli nyugdíjjal rendelkezők száma is.
Ez év január 1-jével jelentős, 8,4 százalékos mértékű nyugdíjemelést hajtottunk végre; megkezdődik a régóta igényelt 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetése is. Mindezek azt eredményezik, hogy 2003-ban - figyelemmel a tervezett 5 százalékos fogyasztóiár-növekedésre - 5,5 százalékkal növekedik a nyugdíjak vásárlóértéke.
Az özvegyi nyugdíjak első lépésben történő emeléséről is döntött az Országgyűlés, így már ebben és a következő évben teljesítjük a kormányprogramban foglaltakat. A nyugdíjasokat érintő kedvező intézkedések 2003-ban 183 milliárd forint többletet jelentenek, ami a törvényben fedezetet is kapott.
Tudjuk, hogy mindezek jelentős nagyságuk ellenére is csak részben oldják meg az időskorúak problémáit, ezért a következő években külön is támogatni kívánjuk a hosszú szolgálati idővel rendelkezők, az egyedül élők és a legidősebbek anyagi és szociális ellátását. (Folyamatos zaj.)
Tisztelt Országgyűlés! Az újjáalakult Idősügyi Tanács kellő érdekvédelmi fórumot biztosít számunkra, hatékony közreműködésével készül az idősügyi cselekvési program, ami a nemzetközi és kormánydokumentumokra épülve tovább javítja az uniós csatlakozás feltételeit, előkészíti az idősügyi törvény megalkotását.
Köztársaságunk miniszterelnöke országértékelő beszédében szólt a nyugdíjas-társadalomhoz, félreérthetetlenül leszögezve azt, hogy a nyugdíjak értékét megőrizzük a csatlakozást követően is. Ez a vállalás erősíti lakosságunknak azt az igényét, hogy mi, nyugdíjasok gyermekeink és unokáink jobb jövője mellett hátralévő éveinkben részesülni kívánunk a csatlakozás előnyeiből. Ezeket az előnyöket garantálja számunkra az a várható gazdasági fejlődés, ami a teljesítménnyel arányosan maga után vonja a bérek és a nyugdíjak emelkedését is.
Reméljük és hisszük, hogy a nyugdíjas-társadalom a maga módján aktív részvétellel segíti és támogatja csatlakozásunkat, mert felismerte, hogy nemzetünk számára most valóban sorsforduló következik. Ennek eredményeként pedig az időstársadalom is nagyobb megbecsülésben és jobb körülmények között fog élni, európaiként itthon, Magyarországon.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir